Istraživači sa Univerziteta u Sidneju u Australiji otkrili su da ljudi koji jedu loše, ali redovno vežbaju, imaju isti rizik od smrti od srčanih bolesti, raka ili nekog drugog uzroka kao i oni koji jedu isto, ali ne vežbaju.
Iako postoje značajne koristi od vežbanja u svakom slučaju, uključujući opšte zdravlje i potencijalne estetske prednosti, istraživači upozoravaju da je zdrava ishrana i dalje neophodna.
Ljudi koji se loše hrane veruju da to mogu nadoknaditi vežbanjem
Mnogi ljudi koji se često loše hrane veruju da će biti zdravi jer vežbaju, a potencijalno izgrađeni mišići i sposobnost za naporniji kardio trening doprinose ovom uverenju. Istraživači upozoravaju da to nije slučaj.
„I redovna vežba kao aktivnost i zdrava ishrana igraju važnu ulogu kada je u pitanju zdravlje i dugovečnost“, rekla je Melodi Ding, vanredni profesor Univerziteta u Sidneju.
Istraživači su prikupili podatke od 360.600 odraslih osoba iz Velike Britanije čiji se podaci nalaze u UK Biobank. Svaki od učesnika je kategorisan na osnovu prijavljenih obrazaca ishrane i vežbanja.
Ljudi koji su svaki dan jeli najmanje pet porcija voća i povrća, redovno konzumirali ribu i retko jeli crveno meso smatrali su se najboljim jelima.
U posebnu grupu stavljeni su i oni koji su redovno vežbali. Istraživači su zatim uporedili stope smrtnosti od svih uzroka u periodu od 11 godina među svim ljudima čiji su podaci prikupljeni.
Otkrili su da ljudi sa visokokvalitetnom ishranom i redovnim vežbanjem imaju 17 odsto manje šanse da umru iz bilo kog razloga nego njihovi vršnjaci.
Oni u najzdravijoj grupi imali su 19 posto manje šanse da umru od srčanih bolesti i 27 posto manje šanse da umru od određenih vrsta raka nego njihovi vršnjaci.
„Pridržavanje kvalitetne ishrane i fizičke aktivnosti važni su za optimalno smanjenje rizika od smrti od svih uzroka, kardiovaskularnih bolesti i raka“, rekao je u saopštenju koautor studije Džo Van Baskirk.
Ali ista korist nije bila vidljiva kod ljudi koji su jeli samo zdravu hranu ili redovno vežbali uz lošu ishranu„
Ova studija naglašava važnost i fizičke aktivnosti i kvalitetne ishrane za postizanje najvećeg smanjenja rizika od smrtnosti.
Šest namirnica koje bi muškarci trebalo da jedu svakodnevno – jedna protiv raka prostate
Preuzmite android aplikaciju.