Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Интегритет, да ли смо заборавили на ту реч?

Интегритет није само уверење у сопствену честитост, образовање и поштење, то је непоколебљиво стање ума када особа не пристаје да иде испод црте и сопственог нивоа вредносног система, како би добио оно што жели. Новосађани су познати као људи са интегитетом.
Фото: Градске инфо

Особа која је спремна да прода свој интегритет не треба да се пита зашто не добија поштен и праведан третман и вредносну потврду.

Интегритет се дефинише као „морална честитост“ илити поштење, то значи имати безусловну и непоколебљиву обавезу према моралним вредностима и дужностима.

Он не подразумева савршенство, али зато представља једну здраву и неопходну основу, коме свако људско биће треба да тежи.

Особа која има интегритет зна за срамоту, као што зна да се праве вредности не стављају на вагу попут којекаквог сезонског воћа, нити је на продају.
Фото: Unsplash/Content Pixie

Међутим, данас непоштење нарушава многе (не сме се генерализовати) структуре друштва.

Где смо заказали као друштво када се на интегритет гледа као на неку препреку и непожељну особину?

У Британији користе израз “sleazy” односно љигав да би описали губитак моралних вредности.

Па се тако та реч употребљава за љигавост у љубавним везама, друштвеном животу, приватним и пословним односима и јавном животу. Подразумева све и ниједна сфера живота није изузета.

У нашем свету одавно се провлаче појаве попут „обогатити се на брзину“, „положити испит на бубицу“ или „напредовати на послу са неколико прескочених степеника“.
Фото: Градске инфо

Када се догодило да су се ствари преокренуле за 180 степени? Културне и добре особе су изједначене са наивним и глупим будалама, док нечасне особе држе лекције о томе како живот треба да се живи.

Коју цену плаћају недужни људи и жртве неморалних појава чији главни алати за „оперисање“ по лобањама сваког часног човека су лаж и превара?

Како данас васпитати дете у свету у ком влада отимање и несавесно понашање уз одсуство стида и срама?

Колико је заправо тешко одржати интегритет у данашњем друштву, када смо суочени са разним недоличним примерима и коме на крају припадају заслуге?
Фото: Градске инфо

Такође још једна дефиниција је да интегритет представља одржавање достојанства како личног тако и достојанства других људи.

Волела бих да се о одржавању достојанства и самопоштовања више прича.

Штета што нас у школи нико није учио да чувањем интегритета не пристајемо да у другима истражујемо себе и да интегритет чува нашу целовитост.

Замењене су тезе, сувише се води рачуна о телу и физичкој појави, где се строгим погледом на огледало стидимо свог тела, а не свог мозга. Под хитно нам је потребан аларм за буђење.

Уколико се осећате „погубљено“ за почетак не би било лоше да радите на себи како би унапредили сопствену личност. Подсетимо се части, чојства и јунаштва, јер све је то интегритет.
Фото: Градске инфо
Фото: Unsplash/Marcos Paulo Prado

Danas novi park, a nekada “ukleta“ livada (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке