Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Иновативни метод сузбијања комараца тестиран у Новом Саду

У Србији ће се, баш у Новом Саду, први пут применити иновативни метод сузбијања комараца, техником стерилних мужјака и то почетком августа.
Фото: Unsplash/Mithil Girish

С тим у вези, руководилац ЦИВ центара за векторе болести и ефекте климатских промена, у оквиру концепта свеобухватно здравље на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Петрић рекао је да су у четвртак, 21. јула, у Улици Милете Јакшића око 18 сати урадили тестирање, пустивши прве стерилне азијске тиграсте комараце у околину. Како каже, потребно је урадити додатна истраживања, не би ли се метода успешно спровела у планираном периоду.

„Код нас је проблем увозна процедура, зато смо и договорили тест пошиљку, не би ли смо нашли начина да убрзамо процес, те је авион са првих 10.000 комараца послат из Италије у уторак, у среду је стигао у Београд, али нисмо могли да их преузмемо пре четвртка око 14 сати“, рекао је Петрић.

„Тест пошиљка је више од дана била у складишту у неповољним условима. Анализе су у току и нисмо још увек утврдили тачан број, али према првим проценама, око 40 одсто их није преживело, што не ваља. Прихватљива би била бројка од 20 одсто. Оно што је добро је што су сви спремни да помогну и сарађују, од “ДХЛ” канцеларије у Новом Саду, Царине у Новим Бановцима до ветеринарских инспектора на аеродрому, те мислим да, када крену праве пошиљке успети да добијемо комарце до среде увече, што би било прихватљиво“.

Како је објаснио, део тест комараца је био обојен још у Италији, пре транспорта, са циљем да се анализира да ли тај процес утиче на њихову смртност. Испитивања се још раде у лабораторији.

„Други део комараца смо ми бојили у пинк и плаву боју и пустили их у окружење“, прича Петрић, нагласивши да се тако може истражити упркос лошим условима пута, колико далеко могу да одлете, те самим тим на колико места треба да их отпуштамо.

„Анализираћемо колико је дуг њихов животни век, те ћемо знати да ли је довољно да их пуштамо једном недељно, или два пута. Ове године ћемо сваку пошиљку маркирати како бисмо имали све одговоре на малопре поменуте чињенице. Поента је истражити колико је велика популација азијских тиграстих комараца, како бисмо знали догодине колико стерилних мужјака треба да пустимо“.

Професор Петрић каже да ће тест комарце “ловити” у петак, суботу, понедељак и среду, те имати увид у то колико их је још преживело, у односу на бројку приликом пуштања. Све анализе би требале да буду готове до почетка августа, не би ли се иновативна метода сузбијања азијских тиграстих комараца у граду успешно реализовала.

Истраживања се раде у оквиру пројекта Међународне агенције за атомску енергију из Беча. Домаћи актери који подржавају пројекат су Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Град Нови Сад и “Циклонизација”.

Koja je svrha komaraca i zašto uopšte postoje?

Преузмите андроид апликацију.