Почетна > Бизнис
Бизнис

Инфлација успорава, али јој је крај још далеко

Инфлација показује знаке успоравања и у децембру у земљама Европске уније први пут су потрошачке цене биле ниже него месец дана раније. То су прве процене тамошње статистике саопштене пре неколико дана.
Фото: Pixabay/Fotoworkshop4You

Очекивања су да ће се пад цена наставити и наредних месеци.

Годишња инфлација у еврозони у децембру прошле године пала је на 9,2 одсто у односу на новембар када је износила 10,1 проценат. У Немачкој, на пример, потрошачке цене у децембру биле су за 8,6 одсто веће него у истом месецу годину раније.

Новембарска стопа инфлације у тој земљи је са 10 процената и даље била двоцифрена – у октобру је била на рекордних 10,4 одсто.

Децембарском успоравању допринела је и једнократна хитна помоћ којом је држава растеретила потрошаче гаса и даљинског грејања.

Иако инфлација успорава крај јој је још далеко. Због тога централне банке главних економија најављују да ће наставити да подижу своје базне камате као сигнал да се борба са инфлацијом наставља и да се због тога пооштравају монетарни услови.

Еурибор „управљачка” камата еврозоне, како је стручњаци зову, сада је на нивоу од 2,5 одсто, а према најавама до краја првог квартала ове године требало би да износи 2,75 процената.

Што се тиче САД, односно базне камате тамошњих Федералних резерви тржишна очекивања су да ће она доћи до пет одсто. Последично најављује се даљи раст камата, али ипак нешто блажи.

Србија још није достигла врхунац инфлације, али се не очекује да пређе 16 одсто. Данас ће бити објављени статистички подаци о расту цена на мало за децембар. Очекивања креатора монетарне политике, према којима је скројен и буџет за ову годину, су да ће просечна инфлација бити 11 процената.

Rekordne cene zlata na berzama

Преузмите андроид апликацију.