Почетна > Бизнис
Бизнис

Инфлација у Италији 12,8% у октобру, највиша од 1996. године

Италијанска инфлација је у октобру достигла нов рекордни ниво, наглашавајући економске изазове са којима се суочава премијерка Ђорђа Мелони и повећавајући ризике даљег успона стопе инфлације у зони евра у целини.
Фото: Pixabay/Bru-nO
Према хармонизованом индексу потрошачких цена Европске уније, инфлација у Италији је према прелиминарној процени скочила са септембарских 9,4 процента на 12,8 посто у октобру на годишњем нивоу, што је највиши ниво од 1996. године од када се води та евиденција, известио је статистички завод ИСТАТ.

Овај показатељ је далеко већи од очекивање стопе од 9,9 одсто коју су у просеку предвидели економисти у анкети Ројтерса.

Цене енергије су узлетеле на годишњем нивоу за 73,2 одсто у октобру са 44,5 посто претходног месеца, према извештају ИСТАТ-а, док је базна инфлација, из које су изузете цене енергије и свеже хране, порасла на 5,7 процената са 5,3 посто.

„Инфлација на овом нивоу један је од великих економских проблема за нову владу, која има ограничене ресурсе да их реши због огромног јавног дуга“, каже Лоренцо Кодоњо, шеф у консултантској кући „ЛЦ Макро Адвазорс“ и бивши главни економиста италијанског министарства финансија.

Према његовом мишљењу, Мелони би требало државну помоћ да усмери на сиромашне породице, а не на општу популацију, путем директног плаћања дела њихових рачуна за енергију, чиме ће се ублажити њихово финансијско оптерећење, као и путем смањења цене.

Dolar ojačao prema evru, funti i jenu

 

Преузмите андроид апликацију.