Почетна > Бизнис
Бизнис

Инфлација у еврозони успорила у новембру на 10%

Инфлација у еврозони је успорила у новембру први пут у последњих годину и по дана, што улива трачак наде Европској централној банци која се бори с ударом потрошачких цена на животни стандард.
инфлација
Фото: Pixabay/geralt

Према данашњој флеш процени завода за статистику ЕУ, Евростата, новембарска инфлација у еврозони спустила се на 10 посто међугодишње са 10,6 процената у октобру, извештава „Блумберг“.

Раст потрошачких цена у 19-чланом валутном блоку је мањи од просечне процене економиста које је анкетирала њујоршка агенција, а који су предвиђали стопу од 10,4 посто.

Смањењу инфлације допринело је благо успоравање цена енергије и услуга, док су цене хране, алкохолних пића и дувана убрзале раст.

Раст цена енергије је у новембру износио 34,9 посто на годишњем нивоу, у односу на 41,5 процената у октобру, док су цене хране, алкохолних пића и дувана порасле за 13,6 одсто са октобарског нивоа од 13,1 посто.

Највише годишње стопе инфлације међу чланицама еврозоне бележе у новембру Летонија, 21,7 одсто, и Литванија и Естонија, по 21,4 процента, а најниже Француска 7,1 посто, Шпанија 7,3 и Малта 7,4 одсто.

Cene nafte na najnižem nivou od decembra 2021.

Преузмите андроид апликацију.