Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад Новосадске приче

Где Нови Сад „ствара“ најбоље месне производе? (ВИДЕО)

Радна зона Север 1, позната и као Индустријска зона север, налази се северно од канала Дунав-Тиса-Дунав, у близини градских четврти Клиса и Горње ливаде.

Површина радне зоне Север I износи 187,21 ха, на југу се простире до Приморске улице, тачније канала ДТД, на северу до Јадранске улице, на западу до пруге, док су на истоку њене границе Улица Професора Грчића, Милеве Симић и Клисански пут.

Фото: PrtSc/Google Maps

На западној страни налази се индустрија меса „Неопланта“, нашироко позната у региону, али и Србији, а њени почеци забележени су чак 1885. године, када је била само мала радња за прераду меса.

Нови Сад је 1748. године указом царице Марије Терезије добио статус слободног града под називом Неопланта. Преведен на српски језик, Нови Сад је добио своје име, а компанија Неопланта инспирацију за свој назив.

Фото: Градске инфо

Ипак, компанија је од 1959. године носила име „Венац“, да би нови назив узела 1980. године.

Комплетан погон фабрике на овом локалитету реновиран је 2013. године, а 2017. додата му је и фабрика за пречишћавање воде.

Данас „Неопланта“ запошљава преко 500 људи.


Где постоји месна индустрија, постоји и произвођач омотача за месне производе.
Фото: Градске инфо

„Viscofan“ поседује 21 фабрику са овом делатношћу широм света, а једна од њих налази се управо у Радној зони север 1 у Новом Саду.

Данашња компанија, основана je 1962. годine као „Цревопродукт“, касније „Котекс“, 1985. је почела са производњом колагених омотача за храну, а последњих 15 година је део „Viscofan“ групације. Компанија запошљава преко 600 радника.


На источном делу Радне зоне север 1 производни погон отворила је компанија „Aptiv Mobility Services“ која се бави производњом делова и додатне опреме у ауто индустрији. То је други објекат ове компаније, док се први налази у Радној зони север 2.

Некада је у оквиру ове зоне пословала и Хемијска индустрија Нови Сад (ХИНС), која је у стечају од 2008. године.

Фото: Градске инфо

Овај локалитет, посебно источни део, поседује и велики број малих и средњих приватних предузећа разних делатности, чији су власници Новосађани из разних делова града.

У Радну зону север 1 спадају и неки привредни објекти на Видовданском насељу и Малом Београду.

Фото: Градске инфо

Овогодишњим Програмом уређивања грађевинског земљишта опредељена су финансијска средства за израду техничке документације за изградњу саобраћајних површина са пратећом инфраструктуром у делу Улице Милеве Симић и изградњу атмосферске канализације у делу Улице Јосифа Панчића.

У протеклом периоду за опремање Радне зоне Север I уложено је укупно 8,4 милиона динара.

Са друге стране канала Дунав-Тиса-Дунав, налази се још једна индустријска зона, препознатљива по пругама, али и ИТ индустрији:

U ovoj industrijskoj zoni rođena je novosadska IT industrija (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.