Почетна > Свет
Свет

Индија прославила Дан Републике

Поводом обележавања Дана Републике Индија је представила данас војне и културне разноликости у живописној паради у Њу Делхију.
Фото: Танјуг/AP/Manish Swarup

Неколико хиљада људи је посматрало параду око реновираног церемонијалног централног булевара Картавја Пут, који се звао Кингс Роуд током британске колонијалне владавине, док је неколико милиона људи пратило телевизијски пренос параде.

Војне, граничне и полицијске снаге праћене су војним оркестром ка централном подијуму где је председник Друпади Мурму поздравио присутне.

Главни гост био је египатски председник Абдел Фатах ал-Сиси, а поводом догађаја учестовало је и 144 војника из Египта.

Богато и разнолико наслеђе земље представљено је живописним сликама из различитих држава и министарстава, наглашавајући централну тему „нари шакти“ или женске моћи.

Војни приказ се састојао од локалног оружја, одражавајући нагон Индије да постане самопоузданија у сектору одбране, а централни догађај било је прелетање 45 авиона Индијског ваздухопловства, са авионима француске, руске и индијске производње.

Прва парада одржана је 1950. године када је Устав земље ступио на снагу, и када су обележили независност од Британског царства.

Italija: Cena pice margarite skočila za 30 odsto u odnosu na pre 12 meseci

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке