Почетна > Свет
Свет

Индија: Моди рекао на прослави Дана независности да се мир враћа у Манипур

Индијски премијер Нарендра Моди изјавио је данас на прослави Дана независности да се мир враћа у североисточну индијску државу Манипур где је у сукобима убијено најмање 180 људи, док су десетине хиљада протерани из својих домова од маја.
Фото: Танјуг/AP Photo/Manish Swarup

Моди је рекао да већ неколико дана добија извештаје да је у Манипуру мирно, наглашавајући да ће државна и савезна влада наставити напорно да раде да се сукоб реши мирним путем, пренео је Ројтерс.

Савезна влада распоредила је снаге безбедности у Манипуру који се граничи са Мјанмаром да угуше насиље између две доминантне етничке групе.

Влада одбацује оптужбе опозиције да није довољно учинила да се окончају ти сукоби и прошлог четвртка преживела је опозиционо гласање о неповерењу у вези са поступком у сукобу.

Групе за грађанска права у Манипуру кажу да су хиљаде људи, који су побегли из својих домова, сувише уплашени да се врате и да враћање нормалних услова захтева финансијску помоћ и правну подршку.

Главни министар државе Манипур подигао је индијску заставу у главном граду Импалу у знак обележавања Дана независности и није било непосредних извештаја о насиљу, рекли су званичници.

Моди је у свом обрац́ању истакао да је спровео низ друштвених и економских мера у корист сиромашних током своје деветогодишње владавине и да би се током свог трећег мандата, након избора идуће године, посветио економском расту.

Japan: Zbog tajfuna Lan naređena evakuacija 240.000 ljudi, otkazani letovi

Преузмите андроид апликацију.