Почетна > Свет
Свет

Индија лансирала ракету како би проучавала Сунце

Индија је данас лансирала ракету како би проучавала Сунце, саопштила је свемирска агенција ове земље, након историјског успеха са слетањем на јужни пол Месеца са ровером Чандрајана-3.
Фото: Pixabay/klimkin

У директом преносу на интернет страници Индијске организације за истраживање свемира (ИСРО), који је пратило скоро 500.000 гледалаца, и уз хиљаде окупљених у галерији за посматрање у близини места лансирања, ракета је полетела остављајући за собом траг дима и пламена док су научници аплаудирали, преноси Ројтерс.

Индија је у августу постала прва земља која је слетела летелицом близу јужног пола Месеца.

Лансирање Адитyа-Л1, прве индијске свемирске опсерваторије за проучавање Сунца, извршено је данас у 11:50 по локалном времену.

Планирано је да Адитyа, што на хинду језику значи „сунце“, стигне у области свемира на удаљености од око 1,5 милиона километара од Земље, што ће уређају омогућити непрекидан, јасан поглед на Сунце.

„Дугорочно, подаци из мисије могли би да помогну у бољем разумевању утицаја Сунца на климатске обрасце Земље и порекла сунчевог ветра, струје честица које протиче са Сунца кроз Сунчев систем“, саопштили су научници из Индијске организације за свемирска истраживања (ИСРО).

Severna Koreja lansirala nekoliko krstarećih projektila prema Žutom moru

 

Преузмите андроид апликацију.