Почетна > Свет
Свет

Индија и Кина повлаче трупе са спорне граничне тачке

Индијски и кинески војници почели су данас да се повлаче с једне од кључних тачака на спорној граници између две земље, а у склопу напора да смање тензије након више од две године сукоба који су понекад имали и смртоносни исход, саопштило је индијско министарство одбране.
Фото: Танјуг/AP Photo/Ng Han Guan, File

Наводи се да су индијске и кинеске трупе у области Гогра-Хотспрингс почеле да се повлаче плански и координисано што доприноси мирној атмосфери у пограничним областима, преноси АП.

Раздвајање је уследило након 16. рунде разговора на нивоу команданта две земље у јулу, наведено је у саопштењу.

Кинеска влада није одмах коментарисала ове наводе.

АП подсећа да постоје три кључне спорне тачке између две земље, а то су Гогра-Хотспрингс, Депсанг и Пангонг одакле је прошле године дошло до извесног повлачења трупа.

Агенција напомиње и да су две земље стационирале десетине хиљада војника уз подршку артиљерије, тенкова и борбених авиона дуж дефакто границе, назване Линија стварне контроле.

У јуну 2020. године, 20 индијских војника убијено је дуз шпорне границе у сукобу са кинеским војницима који су користили палице, камење и песнице, а Кина је тада изгубила четири војника.

Кина и Индија су 1962. године водиле рат око границе, а Линија стварне контроле раздваја територије од Ладака на западу до источне индијске државе Аруначал Прадеш, на коју Кина полаже право.

Orban: Nećemo zatvarati fabrike, biće dovoljno gasa i struje

Преузмите андроид апликацију.