Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

„Импулси Дунава“ од данас у СКЦНС Фабрика

Рад „Импулси Дунава” биће изложен сутра, 18. октобра, од 19 часова у СКЦНС Фабрика у Дистрикту, у оквиру Калеидоскопа културе.
Фото: Градске инфо

Рад представља звучну еко-мапу Дунава, у форми ин – сите аудио-визуелне инсталације у простору у којој се корисник, путујући кроз различите локације на обали реке, блиско упознаје са амбијентом и простором. Коришћењем аутентичних звучних снимака тока Дунава кроз Војводину, уметница издваја најупечатљивије и еколошко – биолошки најразноврсније локације на обали реке. Материјал који се користи су оригинални звучни записи. Ти звуци се потом трансформишу у визуелно искуство, односно графичке приказе таласа воде.

Пројекат је у оригиналном као и прилагођеном облику доступан корисницима са сметњама. Циљ пројекта је да посредством аудиовизуелних техника пружи терапеутско и тактилно искуство кориснику, док га усмерава и упознаје са новомедијским приступом уметности. Уметница указује на значај уметности као рехабилитационог средства у образовању и васпитању деце са сметњама у развоју и особа са инвалидитетом. Њихова емоционална добробит бављења ликовним, као и музичким уметничким дисциплинама испољава се кроз контролу емоционалних излива и подизање самопоштовања. Уметност пружа људима са инвалидитетом и тешкоћама у развоју могућности да комуницирају и сарађују са особама без инвалидитета, што је, у социјалном контексту, не мање важно.

Пројекат је део националног конкурса за уметнике и уметнице „Уметници. Сад!“, који у оквиру Калеидоскопа културе расписује Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Evropska prestonica kulture postaje Grad stripa

Преузмите андроид апликацију.