Почетна > Свет
Свет

Именовање специјалног тужиоца за истрагу о Хантеру Бајдену и Бајденова кампања

Америчке демократе страхују да би именовање специјалног тужиоца за истрагу о Хантеру Бајдену који ће водити кривичну истрагу о сину америчког председника Џоа Бајдена, бацити сенку на кампању његовог оца за реизбор, пише Ројтерс.
Фото: Танјуг/AP Photo/Julio Cortez

Агенција наводи да би нова улога америчког тужиоца Делавера Дејвида Вајса као специјалног тужиоца може натерати председника САД да се бави непријатним насловима и одвуче му пажњу током кампању за председничке изборе који ће бити одржани 2024. године.

„Ово ће имати значајан утицај на реизбор. Сваки пут када неко буде отишао пред велику пороту или буде позван на суд, медији ће се распитивати о томе. Бајден жели да разговара о економији, оружју, националној безбедности, а биће мање у могућности (да то чини)“, рекао је један од утицајнијих демократа.

Демократе такође страхују у шта би могла да се претвори истрага специјалног тужиоца.

„Специјални тужиоци увек пронађу ствари које не очекују да ће открити. Истрага (бившег председника Била) Клинтона је почела као истрагу о послу са некретнинама који су он и Хилари урадили када је он био гувернер и завршила се са Моником Левински“, рекао је неименовани утицајни демократа.

Хантер Бајден се у јулу изјаснио да није крив по оптужбама да није платио више од 100.000 долара пореза који дугује на преко 1,5 милиона долара прихода у 2017. и 2018. години.

Он се није изјаснио о кривици у посебном предмету у којем се терети за недозвољено поседовање ватреног оружја док је употребљавао недозвољене наркотике, што је кривично дело.

Утицајније демократе су се надале споразуму о признању кривице између Хантера Бајден и Вајса, међутим, савезни судија је то одбио.

Републиканци су оптужили Бајдена да је профитирао од пословних подухвата свог сина у Украјини и Кини, иако тек треба да предоче доказе о томе.

Mediji: Erdogan sa Putinom verovatno krajem avgusta ili početkom septembra

 

Преузмите андроид апликацију.