Ово воће осим предивног укуса може бити веома корисно.
Крушке су од давнина познате као задраво воће које има много бенефита за здравље. Ово воће има велику храњиву вредност и спада у веома здраве намирнице. Према неким студијама могу бити од велике користи у борби против болести као што су дијабетес и кардиоваскуларне.
Крушке су веома хранљиве
Више од 100 врста овог воћа узгаја се широм света. Крушка средње величине садржи 101 калорију, један грам протеина, 27 грама угљених хидрата, шест грама влакана, 12 одсто витамина Ц. Једна крушка средње величине обезбеђује потребне дневне количине фолата, провитамина А и ниацина. Фолат и ниацин су важни за ћелијску функцију и производњу енергије.
Бакар игра важну улогу у очувању имунитета, метаболизму холестерола и нервној функцији, док калијум помаже мишићима и срцу. Ово воће је одличан извор антиоксиданата полифенола, који штите од оксидативног стреса. Нутриционисти кажу да је крушке боље јести са кором, јер она садржи до шест пута више полифенола од ољуштене воћке.
Одличан су извор влакана
Крушке су одличан извор влакана, која су неопходна за добру пробаву. Поред тога, растворљива влакна у крушкама хране здраве бактерије у нашим цревима. Ово воће се због тога сматра природним пробиотиком.
Влакна могу помоћи у ублажавању затвора, па се зато крушка препоручује као воће број један, људима који имају проблем са нередовним пражњењем црева. У четворонедељној студији, 80 одраслих особа које су имале проблем са опстипацијом добијало је 24 грама пектина, једне врсте влакана која се налази у овом воћу, дневно. Резултат је био мањи проблем са пробавом и повећан ниво здравих цревних бактерија.
Крушке садрже корисна биљна једињења
Корисна биљна једињењењења попут антоцијанина дају рубин-црвену нијансу неким врстама крушака. Ова једињења могу побољшати здравље срца и ојачати крвне судове. Иако су потребна додатна истраживања о антоцијанинима из крушке, бројне студије указују на то да је висок унос хране богате антоцијанинима попут бобичастог воћа повезан са смањеним ризиком од срчаних болести.
Крушке са зеленом кором садрже лутеин и зеаксантин, два једињења која чувају добар вид због чега их је посебно важно коритити у старијој животној доби.
Имају антиинфламаторна својства
И поред тога што се упала сматра нормалним имунолошким одговором организма, хронична или дуготрајна упала може угрозити здравље. Повезана је са одређеним болестима, укључујући болести срца и дијабетес типа 2. Крушке су богат извор флавоноидних антиоксиданата, који помажу у борби против упале и могу смањити ризик од поменутих болести.
Како крушке смањују ризик од дијабетеса
Крушке, посебно оне које имају црвени пигмент, могу помоћи у смањењу ризика од дијабетеса. Велика студија, у којој је учествовало више од 200.000 испитаника открила је да конзумирање пет и више недељних порција воћа богатог антоцијанином, попут црвених крушака, смањује ризик од дијабетеса типа 2 за 23 одсто.
Поред тога, студија на мишевима је показала да биљна једињења, укључујући антоцијанине, којих највише има у кори крушке показују и антидијабетес и антиинфламаторне ефекте.
Штавише, влакна у крушкама утичу на квалитетније варење, дајући телу више времена да разгради и апсорбује угљене хидрате. Ово такође може бити од помоћи и у регулисању нивоа шећера у крви.
Могу смањити ризик од срчаних болести
Процијанидински антиоксиданти, који се налазе у овом воћу могу смањити укоченост срчаног ткива, снизити ЛДЛ (лош) холестерол и повећати ХДЛ (добар) холестерол. Кора крушке садржи важан антиоксиданс који се зове кверцетин, за који се сматра да је веома користан за здравље срца и да смањењем упале. Неке студије показују да конзумирање крушки смањује фактор ризика од срчаних болести, као што су висок крвни притисак и повишен ниво холестерола.
Једна студија на 40 одраслих особа које су имале метаболички синдром, који повећавца ризик од кардиоваскуларних болести, открила је да конзумирање две крушке средње величине, сваког дана током 12 недеља, смањује факторе ризика од срчаних обољења, као што су висок крвни притисак и гојазност. Друго истраживање које је рађено 10 година на више од 20.000 људи утврдило је да сваких 25 грама овог воћа које се поједе дневно смањује ризик од можданог удара за девет одсто.
Воће које помаже код мршављења
Крушке имају мало калорија, пуне су воде и обилују влаканима. Ова комбинација их чини храном погодном за губитак тежине, јер влакна и вода у комбинацији стварају осећај ситости.
У тромесечној студији, 40 одраслих особа које су јеле две крушке дневно изгубиле су 2,7 сантиметара у обиму струка. Поред тога, истраживање које је рађено током 10 недеља показало је да су жене које су у исхрану укључиле по три крушке дневно имале губитак у тежини.
Крушке су лако доступне
Крушке су доступне током целе године и лако их је пронаћи у већини продавница. Изаберите их као здраву ужину коју ћете појести уз шаку орашастих плодова. Можете их додати и у овсену кашу, салате и смутије. Крушке се слажу са зачинима попут цимета и мушкатног орашчиц́а, сиревима као што је гауда и састојцима попут лимуна и чоколаде.
Преузмите андроид апликацију.