Почетна > Бизнис
Бизнис

Има ли у Србији још увек тринаесте плате?

Запослени у добростојећим фирмама у Србији, добили су неку врсту бонуса на крају прошле године. Иако је код нас раширено уверење да је тринаеста плата ствар социјалистичке прошлости, не тако мали број послодаваца то ипак схвата као начин модерног пословања и у децембру су своје запослене наградили делом профита који су остварили.
Фото: Unsplash/Joanna_Kosinska

Радницима „Фијат Крајслер аутомобила Србија” исплаћена је у децембру тринаеста плата, која износи 75 одсто месечне зараде. Тако да су они са најнижим примањима добили по 25 000 динара, саопштили су представници Самосталног синдиката фабрике.

Такође сви запослени компаније „Кока-Кола ХБЦ Србија”, као награду за добре пословне резултате остварили су право на специјални годишњи бонус, односно тринаесту плату.

“Износ специјалног годишњег бонуса обрачунава се и исплаћује у складу са интерном политиком компаније, а на основу остварења пословних резултата и у односу на просечну основну зараду запосленог у претходној години” наводе у овој компанији.

Драгољуб Веселиновић, власник „Металца”, каже да већ 20 година исплаћује тринаесту плату.

“Сваки наш запослени у децембру је добио по 20 000 динара. На тај начин им се у некој мери одужујемо за добар рад и залагање због кога је цела компанија успешна у земљи и свету” напомиње Вукадиновић.

„Атлантик група”, у оквиру које у Србији послују „Штарк”, „Гранд кафа” и „Фудленд” пошто је 2021. остварила добре пословне резултате, наградила је раднике. Свим запосленима, којих је у Србији око 2 500, исплаћено је у децембру по 35 260 динара.

Rajaner od 1. februara ponovo leti iz Niša

 

Преузмите андроид апликацију.