Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Илиндан Клиса – Најлепши моменти (ВИДЕО)

Јуче је у цркви Вазнесења Господњег одржан традиционални двадесети сабор у част Светог Пророка Илије – Громовника.
Фото: Градске инфо

Овај светац светкује се са огромним поштовањем јер се сматра једним од најсиловитијих код нас, те се на његов дан избегава сваки већи напор и рад, како се не би навукао гнев светитеља.

Најаву за овај догађај могли сте прочитати овде.

О Светом Илији Громовнику:

Предање каже да је Св. Илија рођен у Тесвиту у деветом веку пре Христа, и да је своју побожност открио у раној младости, због чега је често боравио сам у пустињи, дубоко размишљајући и молећи се.

На Илијином рођењу његов отац је око њега видео анђеле, који су бебу повијали огњем и хранили пламеном што ће даље показивати његов пламени карактер и огњену силу.

Свечева храброст осликана је његовим супротстављањем цару Ахаву коју је одбацио Мојсијеву веру и исповедао туђе богове.

Због његовог јереса, Св. Илија призвао је сушу дугу три године и шест месеци, а након што се умилостивио те пустио кишу на земљу, мноштво људи је поверовало у Бога.

Атмосфера која је владала међу народом који се сакупио осликавала је управо оно што хришћанство и јесте: слогу и љубав.

Са десне стране велелепног Храма налазила се велика бина на којој су Свети Оци преселили Литургију, те ломили погачу и благословили све пристигле посетиоце.

На истом месту, касније је одржан богат културно уметнички програм на коме су се могле чути најлепше патриотске песме, као и умеће младих талентованих фолклорних плесача из СКУД “Вила”.

Фото: Градске инфо

Свечаност су употпунили Јован Вељковић, глумац Народног позоришта “Бора Станковић” из Врања, гуслар Василије Голубовић, гајдаш Андреј Јанка, и словачко КПД “Једнота” из Гложана. Програм је водила Оливера Болта, а за комплетан позитиван утисак на крају побринуо се “Боле бенд“.

За више занимљивих актуелних новосадских вести кликните овде.

Поред игре и песме који су обележили догађај, за љубитеље доброг укуса било је и одличне клопе, те се обрнуо и во на ражњу.

Са леве стране Храма налазио се шаренолики забавни парк који је недавно пристигао на ту локацију како би што више употпунио ову манифестацију, а који је успео да засени само богати ватрометни програм који је чуван за крај вечери.

Своје утиске са сабора са нама је поделио Отац Селимир Вагић.

На великом платоу испред, верници и посетиоци могли су купити свакакве ђаконије које ће их сећати на посету манифестацији. Малишани су имали прилику да улепе прсте у шећерној вуни, док су они старији уколико им се ништа није пазарило, могли оставити прилог како би догодине на овом месту затекли још лепши Храм.

 

Преузмите андроид апликацију.