Почетна > Бизнис
Бизнис

ИКЕА најавила продају фабрика и смањење радне снаге у Русији

 Шведска компанија ИКЕА саопштила је данас да ће продати фабрике, затворити канцеларије и смањити радну снагу од скоро 15.000 људи у Русији.

То је најновији потез највећег светског бренда намештаја након обуставе пословања у Русији после напада Москве на Украјину.

„Нажалост, околности се нису поправиле, а разорни рат се наставља. Предузећа и ланци снабдевања широм света трпе велики утицај и не видимо да је могуће наставити са радом у скорије време“, наводи се у саопштењу Ингка група, која је власник свих ИКЕА продавница у Русији, преноси Ројтерс.

Ингка, која је такође један од највећих светских власника тржних центара, ипак оставља отвореним својих 14 тржних центара у Русији, под називом „МЕГА“.

Шведски продавац намештаја је једна од преко 1.000 западних компанија које су смањиле операције у Русији откако је Москва послала трупе у Украјину 24. фебруара.

ИКЕА је у марту привремено затворила продавнице и обуставила снабдевање у Русији, али је наставила да плаћа запослене и то ће чинити до краја августа.

Власник бренда Интер ИКЕА, који је такође задужен за снабдевање, рекао је да ће почети да тражи нове власнике за своје четири фабрике и да ће отпуштати особље, али није изнео више детаља. У Русији Има скоро 15.000 запослених.

ИКЕА је отворила своју прву продавницу у Русији 2000. године, где сада има 17 продавница и 14 трговачких центара.

Vinerberger se povlači iz Rusije

Преузмите андроид апликацију.