Почетна > Бизнис
Бизнис

ИФО: Стање у немачкој аутомобилској индустрији све боље

Пословање немачких произвођача аутомобила и њихових добављача било је у јуну много боље него претходног месеца.
Фото: Pexels/Kelly Lacy

Показатељ актуелне пословне ситуације у тој индустрији порастао је на 44,2 поена у јуну са 37,8 поена у мају, на највиши ниво од августа 2018. године, наводи економски институт ИФО у саопштењу достављеном Тањугу.

Насупрот томе, показатељ будућих очекивања немачких произвођача возила само се мало повећао, на 3,2 поена у јуну са минус 1,6 поена у мају.

„Аутомобилска индустрија је постала резервисанија због њене структурне трансформације“, каже Оливер Фалк, директор ИФО центра за индустријску организацију и нове технологије.

У првих пет месеци 2021. године, немачка производња путничких аутомобила је достигла тек 63 посто од броја возила произведених у истом периоду 2019. године, наводи се у саопштењу.

Према ИФО-вој анкети, потражња за аутомобилима је у јуну порасла, при чему се тај индикатор попео са мајских плус 4,5 поена на 14,5 бодова прошлог месеца.

У јуну се такође повећао број нереализованих наруџбина у односу на мај, са 21,4 бода на 38,6 поена.

Раст производње у ауто индустрији биће блажи

Раст производње у ауто индустрији ће у предстојећем периоду, према резултатима анкете, бити нешто блажи него пролетос. Овде је показатељ порастао са 7,5 на 15,9 поена.

Фото: Pexels/Shantanu Goyal

Извозна очекивања су, међутим, оптимистичнија него пре, што илуструје податак о расту тог индикатора са мајског нивоа од минус 1,0 поена на плус 11,8 бодова у јуну.

Перспектива запослених у овој индустрији није баш сјајна

Што се тиче перспективе запослених у овој индустрији, изгледи нису баш сјајни јер компаније и даље планирају смањење броја радних места, мада је тај индикатор у јуну био незнатно бољи и износио је минус 23,4 поена након минус 29,5 поена у мају.

Фото: Mike/Pexels

„Смањење радних места ће вероватно нарочито погодити производњу. Да би се избориле са структурним променама, компаније ће наставити да повећавају број радника у ИТ-у, ИКТ-у, развоју и организационим секторима компанија“, каже Фалк. Међутим, процентуално, ти организациони делови запошљавају много мање људи него производња.

С друге стране, очигледно постоји вишак посла за запослене имајући у виду да је 68 одсто компанија пријавило људе који су радили прековремено у јуну, чиме се овај показатељ вратио на свој дугогодишњи ниво. У јуну 2020. године, та цифра је износила само 29,4 процента.