Почетна > Бизнис
Бизнис

ИФО: Европски економисти критикују амерички Закон о смањењу инфлације

Европски економски стручњаци негативно гледају на амерички Закон о смањењу инфлације (ИРА), закључак је данас објављене студије Института за економска истраживања ИФО из Минхена и швајцарског Инстута за економску политику.
Фото: Танјуг/AP Photo/Manu Fernandez
„Економисти у Немачкој и Француској су изразито сумњичави поводом закона ИРА, а скептичне су и њихове колеге из Велике Британије, Ирске, Италије, Швајцарске, Аустрије и Белгије“, наводи истраживач Института ИФО Никлас Потрафке.

Он је додао да су економисти ван Европе много мање забринути због последица америчког Закона о смањењу инфлације и да ова тема није много заступљена у јавној дебати тих земаља.

У Француској 83 одсто анкетираних економиста сматра да ће ИРА негативно утицати на економију њихове земље, 78 одсто да ће се стране компаније због ИРА-е преселити у друге државе, а 65 одсто препоручује да њихове политичари нешто предузму да би спречили последице овог закона.

У Великој Британији у поменутим категоријама исто мишљење има 53, односно 63 и 66 одсто економиста, а у Немачкој 53, односно 51 и 59 одсто економиста.

Многи стручњаци у Јужној Америци не деле те страхове и сматрају да ће ИРА углавном имати позитивни ефекат, наводи се на сајту ИФО.
Само 9 одсто јужноамеричких економиста сматра да ће се фирме због овог закона селити из земље, а 21 одсто препоручује да њихове владе предузму економске противмере.

Више од 42 одсто свих испитаних економских стручњака, тачније 42,6 одсто, сматра да је побољшање услова за инвестиције најбоље за привреду, док 41,7 одсто фаворизује активну индустријску политику и субвенције.

Никлас Потрафке тврди да је прво решење боље зато што увек постоји ризик да стране компаније оду из земље када истекну економске субвенције.

У априлу 345.989 долазака туриста у Србију, највише странаца из Русије 15.417

Преузмите андроид апликацију.