Почетна > Свет
Свет

IAEA тражи већи приступ иранском нуклеарном програму

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (IAEA) Рафаел Маријано Гроси састао се данас са иранским званичницима како би затражио већи приступ Исламској Републици уочи поновног покретања дипломатских преговора о оживљавању нуклеарног споразума Техерана са светским силама.
Фото: Pexels/Pixabay

Гроси је данас допутовао у Техеран у седиште Организације за атомску енергију Ирана, цивилну нуклеарну агенцију те земље, у своју трећу такву посету од фебруара, преноси агенција АП.

Требало би да разговара са Мохамедом Есламијем, новим шефом организације.

Уједињене нације су 2008. године увеле санкције Есламију зато што је „ангажован, директно повезан са пружањем подршке иранским нуклеарним активностима или развојем система за испоруку нуклеарног оружја“.

Гроси је на Твитеру написао да се нада да ће се „позабавити отвореним питањима““ са иранским званичницима.

„Надам се да ћу успоставити плодан и кооперативан канал директног дијалога како би ИАЕА могла да настави суштинске активности верификације у земљи“, написао је Гроси.

Према поверљивом споразуму названом „Додатни протокол““ са Ираном, ИАЕА прикупља и анализира снимке са мноштва надзорних камера постављених на иранским нуклеарним локацијама.

Те камере су помогле ИАЕА да прати програм Техерана како би видела да ли се придржава нуклеарног споразума.

Иако Иран тврди да је његов програм мирнодопски, регионални ривал Израел је више пута упозоравао да неће дозволити Техерану да направи нуклеарно оружје.

Након једностраног повлачења бившег америчког председника Доналда Трампа из иранског нуклеарног споразума, Исламска Република сада обогаћује мале количине уранијума до чистоће од 60 одсто, што је, како оцењује АП, највећи ниво икада.

Нова америчка администрација, на челу са Џоом Бајденом, саопштила је да је спремна да се врати у споразум, али је упозорила да време истиче.

Ganc: Iran će uskoro moći da pravi nuklearno oružje

Преузмите андроид апликацију.