Почетна > Свет
Свет

ИАЕА извршила инспекцију нуклеарних објеката у Харкову

Стручњаци Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) ове недеље су извршили инспекцију у два нуклеарна објекта у Харкову, наводи се у извештају агенције.
иаеа
Фото: WikimediaComonns/Schölla Schwarz

Стручњаци ИАЕА су од 8. до 10. новембра посетили национални научни центар – Харковски институт за физику и технику, као и објекат за одлагање радиоактивног отпада из Харковског међурегионалног специјалног комбината „Радон“, пренео је Спутњик.

Мисија је проценила да у објектима нема било каквих назнака ослобађања радиоактивног материјала или преусмеравања декларисаног нуклеарног материјала.

Како се наводи, Харковски институт за физику и технику је озбиљно оштећен током војног сукоба у земљи: оштећене су скоро све зграде постројења, те многе од њих, вероватно, није могуће поправити.

Са друге стране, објекат „Радон“ није оштећен током војних дејстава, али стручњаци ИАЕА наводе да су током инспекције више пута у даљини чули звуке артиљеријског гранатирања.

У марту је руски генерал-пуковник Михаил Мизинцев, тадашњи начелник Националног центра за управљање одбраном, изјавио да су милитанти батаљона украјинске територијалне одбране дигли у ваздух једну од зграда Харковског института како би прикрили трагове истраживачког рада у нуклеарној сфери.

Научници Харковског института за физику и технологију својевремено су учествовали у нуклеарном програму СССР-а.

Zelenski: Istorijski dan,povraticemo celu okupiranu zemlju

Преузмите андроид апликацију.