Почетна > Свет
Свет

И републиканци и демократе се жале на регуларност избора

„Демократе указују на сузбијање изборне воље, републиканци се жале на изборне преваре, а квалитет америчких избора је у ствари непромењен у последњих пет година”, објашњава Пипа Норис, професорка на Универзитету Харвард и ауторка истраживања о интегритету изборног процеса у Америци.
Фото: Unsplash/element5digital

Пред предстојеће изборе за Конгрес и гувернере савезних држава, и републиканци и демократе тврде да избори нису фер-плеј, али из сасвим другачијих разлога. Први и даље у великој мери верују да су либерали наместили победу Џоу Бајдену, други упозоравају да конзервативни гувернери намерно отежавају гласање да би сузбили вољу мањинских бирача.

Интегритет изборног процеса био је тема и на брифинзима које је Стејт департмент организовао за стране новинаре пре избора 8. новембра. О америчким изборима су говорили професори политичких наука и истраживачи јавног мњења, међу којима и професорка Норис.

Према њеним речима, данас се и о друштвеним мрежама говори као о фактору који утиче на квалитет избора. Посебно је тако после избора 2016, кад су лажне вести о Хилари Клинтон преплавиле „Фејсбук”. Како подсећа професорка Норис, многи републиканци који не признају резултате председничких избора 2020. имају велике шансе да на изборима 8. новембра освоје гувернерска и друга важна места у америчким савезним државама.

„Сви се питају шта ће бити с „Твитером” сад кад је ову мрежу преузео Илон Маск. Моја највећа брига је долазак на власт републиканаца који негирају резултате избора 2020. То може угрозити интегритет председничких избора 2024. јер савезне државе организују све изборе, па и председничке”, упозорава професорка Норис.

Либерали се жале да је у државама с републиканским гувернерима теже гласати него у државама у којима владају демократе. Демократска странка наводи да су конзервативне државе скратиле „радно време” бирачких места и да инсистирају да бирачи покажу идентификациона документа. Републиканци одани Трампу не одустају од тога да су демократски гувернери 2020. дозвољавали и неамеричким држављанима да гласају, као и да су демократе организовале превару с ранијим гласањем (пре званичног дана гласања) и гласањем путем поште.

U Danskoj danas parlamentarni izbori,ključna figura Rasmusen

Преузмите андроид апликацију.