Почетна > Живот и стил
Живот и стил

И осмех се може променити са годинама

Рецесија десни је један од најистакнутијих знакова оралног старења, како старимо, доживљавамо губитак коштане масе, укључујући кости испод десни.
Фото: Pexels/Shiny Diamond

Фокус против старења је обично нега коже, што објашњава зашто већина људи не заборавља свакодневну примену SPF-а и зна да су ретинол и витамин Ц неопходни састојци за блистав тен.

Ипак, постоји једно подручје које се често занемарује и открива наше године много брже од нашег лица – наш осмех.

Стоматолози разјашњавају на које знакове и навике треба обратити пажњу како бисмо задржали осмех у најбољем издању.

Поравнање зуба

Поравнање зуба и облик нечијег осмеха могу много да открију о годинама. Зуби нису учвршћени у кости, већ се налазе у пародонталним лигаментима који се стално померају. Када сте млађи, то није проблем јер вам вилица расте, дајући зубима простор и самим тим се не гурају у вилици.

Али, како старимо, губимо волумен и колаген у образима и пределу уста, тако да зуби могу да се нагну ка унутра, постану краћи и истрошени.

Ове промене могу изазвати „гужву“ и промене у облику лица, као што је смањење простора између врха носа и браде.

– Када се то догоди, загрижај се урушава, због чега осмех изгледа уже, а ви самим тим старији – каже др Брајан Харис.

– Ово може резултирати уморнијим или потонулим изгледом – каже др Фунг.

Протезе за одрасле могу помоћи у исправљању неусклађености и враћању млађег осмеха, али др Фунг каже да је поравнање је веома сложен физички процес који ортодонт треба да уради.

Боја

Очекује се да ће индустрија избељивања зуба у Сједињеним Државама ове године порасти на 8,6 милијарди долара, што доказује да људи цене бељи осмех.

Глеђ је део зуба који осмеху даје бели изглед, а мења се како старимо.

– Глеђ се истроши, постаје тања и омогућава да природна жута боја основног дентина блиста – каже др Харис.

Мрље такође могу временом променити изглед наших зуба. Према др Фунгу, постоје две врсте мрља – спољашње и унутрашње.

– Ово последње је испод површине, акумулира се у самом зубу и резултат је генетике и старости – каже др Фунг.

Уклањање унутрашњих мрља обично захтева средство за избељивање као што је пероксид и одлазак код зубара. С друге стране, спољашње мрље обично су узроковане јелом и пићем као што су кафа, чај и вино. Пошто се ове мрље појављују споља, лакше их је третирати локалним третманима као што је добра паста за зубе.

Фото: Pexels/Cottonbro
Рецесија десни

Рецесија десни један је од најистакнутијих знакова оралног старења. Наиме, како старимо, тако доживљавамо губитак коштане масе, укључујући кости испод десни. Према речима стручњака, наше десни постају мање густе, нуде мање подршке, тање се, а понекад се чак и повлаче.

Рецесија десни може учинити да зуби изгледају старији и мање бели. Најбољи начин да спречите рецесију десни и одржите свој осмех здравим је да рано развијете добре навике.

Др Фунг каже да свакодневно чишћење концем и посезање за пастом за зубе која храни десни, може помоћи да ваше десни буду здраве.

Губитак колагена

Колаген је одговоран за учвршћивање, гипкост и младост лица. Ипак, како старимо, губимо колаген на различитим местима.

– Можда почнете да губите колаген у доби од 20 година на отприлике један проценат дермиса годишње – каже др Фунг.

– До тренутка када људи дођу до средине 30-их, могу доживети видљив губитак колагена, а то укључује кожу око уста и зуба. Овај губитак колагена није крај света, али се може показати у виду благог опуштања образа.

Стручњаци кажу да је најбољи начин за очување колагена у кожи да пијете више воде, једете храну богату колагеном (са масним киселинама и пуно поврћа) и наносите производе са антиоксидансима и SPF-ом.

Istuširali ste se i već nakon pet minuta ste znojavi? Rešite ovaj problem uz savete

Преузмите андроид апликацију.