Почетна > Свет
Свет

И бивши комесар ЕУ у афери „Катаргејт”

Бриселска невладина организација „Борите се против некажњивости” постала је расадник оних који би управо требало да буду кажњени. Откривена корупција у Европском парламенту, како показују докази које објављује бриселски портал „Политико”, била је распрострањена не само међу европским парламентарцима, него и међу вишим званичницима.
Фото: PrtSc/TRT World/YouTube

Према истражним радњама које се спроводе у неколико држава, и бивши комесар за миграције Димитрис Аврамопулос је доведен у везу с овом агенцијом. Према властитом признању у понедељак, њему је у периоду од фебруара 2021. до фебруара ове године невладина организација која је у центру корупционашког скандала у Бриселу уплатила 60.000 евра.

Реч је управо о агенцији „Инсајд фајт импјунити” – „Борба против некажњивости”, која је срце „Катаргејта”.

Ту бриселску невладину организацију основао је 2019. Пјер-Антонио Панцери, бивши посланик у Европском парламенту, како би промовисао људска права и прекршиоце привео правди. Он је по откривању афере и сам приведен. Панцери и његов близак сарадник у борби против некажњивости Франческо Ђорђи, такође члан ЕП, као и његова партнерка Ева Каили, у притвору су под оптужбом за корупцију и прање новца.

У оквиру истраге о наводној корупцији и прању новца, у коју су очигледно, како наводи „Политико”, били укључени и  представници Катара, полиција је запленила милион и по евра у готовини у најмање 20 рација у домовима, канцеларијама и хотелским собама широм Белгије, Француске и Италије.

Аврамополус, који је иступио из савета групе „Борите се против некажњивости”, негира своју умешаност јер је, како је рекао медијима, његово учешће од почетка било без извршних или управљачких одговорности. У своју одбрану, рекао је да је 10. децембра 2020. од Независног етичког комитета Европске комисије добио дозволу да преузме ту функцију и да је током наведених годину дана добијао по 5.000 евра сваког месеца.

Сума од 60.000 евра је, према његовим речима, пријављена и опорезована у Грчкој, у складу с грчким законом.

Бивши европски комесар тврди да је у фебруару ове године, пошто је активност организације јењавала, затражио да се надокнаде обуставе и да је од марта његово учешће практично стопирано.

Кад је сазнао да је покренута истрага, званично је поднео оставку и затражио да се његово име уклони са сајта.

U Evropi najveća epidemija ptičijeg gripa ikada

Преузмите андроид апликацију.