Почетна > Свет
Свет

Хвала Срби! – Руси снимили спот захвалности српском народу (ВИДЕО)

Велики Достојевски је скоро пре стотину педесет година констатовао да европски народи гледају са страхом на Русе. Њихов страх потиче из неколико разлога.
Фото: Градске инфо

Руса је више од сто милиона и Руси знају све идеје и језике Запада. Руси знају све прошлости и све намере Запада, а Запад не познаје ништа руско. Отуда бојазан Западне Европе од Руса. Из тог разлога, бесконачно тежак задатак је стајао пред руским народом, а тај задатак је значио потребу да се обликује и организује непрегледна земља.

Непрегледност руске земље, непостојање граница и ограничења нашли су свој израз у грађи руске душе. Пејзаж руске душе одговара пејзажу руске државе. У питању је иста безграничност, неуобличеност, усмереност ка бесконачности и ширина, говорио је Николај Бердјајев.

Када говоримо о руској души, слободно можемо да направимо компарацију и са српском душом.

Заједничко за ове две душе јесте дарежљивост која нема граница. Словенски човек, а уз то још и православац је човек отвореног срца. У питању је човек који је дарежљив. Човек који узвишене вредности не продаје. Јесењин је у писму пријатељу из Америке поручио, нека смо ми и сиромашни, нека нас притиска хладноћа и глад…али зато имамо душу која није на продају… Оно што збуњује на први поглед јесте та затвореност код руског човека. Код Руса не можете да видите лажан, порцелански осмех. Зато Руси и изгледају поприлично одбојно на први поглед.

Међутим, иза једне такве љуштуре се крије топлина, љубав и милосрђе. Исте оне особине које прате и српског домаћина. Заједничко за наша два народа поред православља јесте и духовна повезаност, као и патња и агресија коју су наши народи доживљавали кроз различите епохе од стране различитих освајача. Заједничко за наша два народа је и тама која је дошла под плаштом комунистичке доктрине, али исто тако оно што повезује наша два народа је и буђење које је наступило после деценија мрака.

Страна чизма, комунизам као и пљачкашке приватизације нису сломиле руског, али ни српског човека. Данас руски човек у српском човеку види узор и мотив за даљу борбу. Данас се руски човек захваљује сваком Србину који је одолео свим олујама које су га задесиле. Данас сваки Рус каже сваком Србину – Хвала ти!

Drugi put u Novom Sadu održana šetnja „Besmrtni puk“ (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.