Једно од најпознатијих, али дефинитивно најздравијих јела од леблебије је хумус.
Реч је о блискоисточном специјалитету који можете да пробате у изворном облику у либанским ресторанима, али и да га врло брзо и лако направите код куће.
Сусам испећи у тигању без масноће, па половину количине самлети у електричној сецкалици или миксеру за кафу.
Воду у којој сте кували посељене леблебије оставите да се охлади. Леблебије исецкајте заједно са водом, лимуновим соком и белим луком у електричној сецкалици да добијете једноличну смесу.
Помешајте маслиново уље, першун, бибер и млевени сусам. Припремљени намаз ставите у фрижидер и оставите да се охлади.
Леблебија је одличан извор минерала, мангана, фосфора, гвожђа, магнезијума, цинка, селена и калцијума.
Од витамина значајнији су витамини Б комплекса, као и тиамин, пантотенска киселина и фолна киселина, а добар је извор рибофлавина и ниацина.
Преузмите андроид апликацију.