Почетна > Свет
Свет

Хрватски надбискуп се извинио жртвама злостављања католичког свештеника

Надбискуп ђаковачко-осјечки Ђуро Хранић извинио се жртвама сексуалног злостављања свештеника Католичке цркве у Хрватској Златка Рајчевца.
Фото: Wikimediacommons/Nick Savchenko

„Извињавам се жртвама свештеника Рајчевца, њиховим породицама, жупљанима жупе Сотин, посебно онима који су пријавили случај, као и целокупној хрватској јавности што, уз предузете мере према хрватским институцијама и надлежном Дикастерију Свете Столице, осумњиченог жупника нисам уклонио са жупе за време трајања истраге“, навео је Хранић у саопштењу.

Он је додао да је „тек ових дана, слушајући јавно сведочење једне жртве, као и глас црквене и опште јавност…, увидео колико је велик пропуст и грешку учинио водећи бригу о свештенику, а не видећи патњу жртава и потребу заштите коју су од њега тражиле“.

Тиме је, како је рекао, занемарио стање и патње оних које је требало да чува и штити.

„Признајем то и с осећајем дубоке постиђености изричем своје кајање“, истакао је надбискуп, преноси Индех.хр.

Он је навео да разуме да је код особа које су тражиле помоћ нестало поверење, али да „понизно моли све оне који су претрпели злостављање од стране црквених особа да се не боје да пријаве случајеве Надбискупској комисији за заштиту малолетника, као и полицији, да би се зауставило и искоренило ово тешко зло“.

Апостолска нунцијатура у Хрватској пре три дана је критиковала Хранића, јер није исказао потребну и препоручену емпатију према жртвама сексуалног злостављања које је, према пријави, починио свештеник.

Они су навели да је надбискуп Хранић више веровао самоодбрани жупника него пријави мајке једне од жртава.

Реакција Нунцијатуре је уследила пошто је Хранић одржао конференцију за новинаре поводом јавних оптужби да је заташкавао да је жупник у Сотину, који је у међувремену умро, годинама сексуално злостављао девојчице.

Надбискуп ђаковачко-осјечки је рекао да је тај случај пријавио тужилаштву, али да жупника није преместио из Сотина, јер је, како је навео, тада „већ био стар и болестан“.

Хранић је додао да је жупник умро 2021. и да је свака даља истрага престала.

San: Albanski kriminalci zloupotrebom britanskih zakona izbegavaju deportaciju

 

Преузмите андроид апликацију.