Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Храна која повећава ризик од деменције

Поред старости и генетике, храна је један од фактора који може изазвати деменцију, показује нова студија Америчке академије за неурологију. То је прерађена храна која повећава ризик од развоја ове болести.
Фото: Pixabay/stevepb

У истраживању је учествовало 72.083 учесника старости 55 и више година који су праћени око десет година. До краја истраживања, 518 особа је имало дијагнозу деменције.

У просеку, на сваких 10 одсто повећања дневне потрошње прерађене хране, ризик од деменције је био 25 одсто већи, показали су резултати.

Прерађена храна садржи велику количину шећера, натријума, нездравих масти и хемикалија које негативно утичу на здравље.

Ако се прерађена храна замени минимално прерађеном или непрерађеном храном, ризик је веома низак.

Ово је још један доказ, према мишљењу стручњака, да храна игра важну улогу у здрављу организма.

Због тога, истичу, људе треба информисати о томе да нездраву храну замене здравом.

Naučnici objašnjavaju: Zašto imamo utisak da vreme prolazi brže što smo stariji

Преузмите андроид апликацију.