Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Храна која подржава здрав губитак тежине

Храна са ниским гликемијским индексом је кључна компонента многих здравих дијета због своје способности да подрже различите аспекте доброг здравља.
Фото: Pexels/Ketut Subiyanto

Ове намирнице су познате по споријој варењу и апсорпцији, што резултира постепенијим порастом нивоа шећера у крви. Ова карактеристика их чини корисним за одржавање стабилног нивоа шећера у крви, што је посебно важно за особе које имају дијабетес или инсулинску резистенцију.

Штавише, укључивање хране са ниским гликемијским индексом у нечију исхрану такође може помоћи у здравом губитку тежине промовисањем ситости, смањењем жудње и контролом нивоа холестерола.

Овас

Овас се сматра намирницом са ниским гликемијским индексом због високог садржаја влакана и споријег варења, што доводи до постепеног повећања нивоа шећера у крви. У смислу губитка тежине, овас је одлична опција јер висок садржај влакана подстиче осећај ситости. Штавише, овас садржи бета-глукан, врсту растворљивих влакана која су опсежно проучавана због својих ефеката на снижавање холестерола. Овас је веома хранљива храна са ниским гликемијским индексом која би могла да буде одличан додатак вашој исхрани. То је због богатог садржаја влакана, углавном бета-глукана, који успорава варење и апсорпцију угљених хидрата, што доводи до постепеног пораст нивоа шећера у крви од сада је идеалан избор за доручак који има за циљ да одржи енергију током целог дана. Што се тиче губитка тежине, растворљива влакна која се налазе у овсу повећавају ситост формирањем гела у цревима, што помаже у смањењу укупног уноса енергије подстичући ситост током дужег периода.

Махунарке

Махунарке су богате дијеталним влакнима, растворљивим и нерастворљивим. Растворљива влакна помажу у успоравању варења и подстичу ситост. Ово може помоћи у контроли тежине смањењем укупног уноса калорија и спречавањем преједања. Махунарке су добар извор биљних протеина и природно имају мало засићених масти. Укључивање махунарки у вашу исхрану може помоћи у смањењу нивоа ЛДЛ холестерола (лошег холестерола) и смањењу ризика од кардиоваскуларних болести.

Бобичасто воће

Бобичасто воће, укључујући јагоде, боровнице, малине и купине, су намирнице са ниским гликемијским индексом које нуде низ здравствених предности и могу подржати здрав губитак тежине, холестерола и нивоа шећера у крви. Богате су дијеталним влакнима, посебно растворљивим влакнима као што је пектин. Растворљива влакна помажу у успоравању варења, подстичу ситост и стабилизују ниво шећера у крви одлагањем апсорпције шећера у крвоток.

Орашасти

Орашасти плодови су богати мононезасићеним и полинезасићеним мастима, укључујући омега-3 масне киселине. Ове здраве масти су повезане са побољшаним здрављем срца тако што снижавају нивое ЛДЛ (лошег) холестерола и повећавају нивое ХДЛ (доброг) холестерола. Орашасти плодови су добар извор дијететских влакана. Орашасти плодови као што су бадеми, ораси или пистације су пуни хранљивих материја, што их чини ниским гликемијским индексом добрим за здравље и губитак тежине.

Koji ljudi ne bi trebalo da konzumiraju đumbir?

Преузмите андроид апликацију.