Почетна > Бизнис
Бизнис

Холивуд све више снима на локацијама у Грчкој

За десетине филмова светски продуценти изабрали локације од Солуна до Атине.
Фото: Unsplash/Leandros_Papakarmezis

Холивуд је стигао у Грчку, и то на велика врата. У протекле четири године дато је „зелено светло” за снимање 170 филмова, што је Грчкој, само за почетак, донело приход од 252 милиона евра.

На улицама Солуна, који је у филму требало да представља Мајами, Антонио Бандерас је овог лета снимао трилер „Енфорсер”, а селфи који је направио испред Беле куле, с објашњењем да је реч о граду у Грчкој, само у једном дану имао је милион лајкова. За Солун није било боље рекламе.

„Постоје две врсте филмова и серијала. Они у којима је прецизно указано где се снимало, као што је то било у случају филма ’Мандолина капетана Корелија’, који је сниман на Кефалонији, после чега је туризам на острву порастао за 20 процената”, објашњава за грчке медије Панајотис Куанис, председник и директор Националног центра аудио-визуелних средстава масовних информација и комуникације (ЕКОМЕ), али наглашава да подједнако велику корист доносе и филмови у којима се не наводи тачно место радње.

Примера ради, локације на којима су снимани „Игра престола” и „Господар прстенова” донеле су туристички бум Хрватској, Ирској и Португалији, али и Новом Зеланду јер су се гледаоци сами распитали о локацијама на којима је снимано.

Bafet zaradio 120 milijardi dolara od rasta akcija Epla

 

Преузмите андроид апликацију.