Почетна > Свет
Свет

Холандске снаге незаконито бомбардовале стамбени комплекс у Авганистану

Локални суд у Холандији је данас пресудио да су холандске снаге незаконито бомбардовале стамбени комплекс у Авганистану 2007. године и наредиле држави да финансијски обештети жртве. Окружни суд у Хагу је нашао да је напад, који је изведен касно увече и лишио живота двадесетак цивила, био изведен супротно међународном праву.
Фото: Unsplash/tingeyinjurylawfirm

Грађанску тужбу за надокнаду штете против холандске државе је поднело четворо преживелих, и суд је одлучио у њихову корист.

Министарство одбране Холандије је тврдило да су погођена здања, окружене зидовима, користили талибани у време када су нападнуте, и то из офанзивних хеликоптера и авиона-ловаца Ф-16.

Холандија је у то време била део међународне коалиције предвођене САД која се у Авганистану борила са талибанима.

Међутим, 12 сати је прошло од тренутка када су талибани последњи пут користили нападнуту локацију као место одакле отварају ватру, па су судије закључиле да холандска војска није имала довољно информација како би са сигурношћу утврдила да стамбени комплекс представља војну мету.

У тродневним борбама познатим као битка код Чоре погинуло је 250 Авганистанаца, а међу њима између 50 и 80 цивила. Непосредно пре ових борби, талибани су освојили један број полицијских постаја и напредовали су у правцу једне холандске војне испоставе.

Ово је први пут да је холандска држава проглашена одговорном за војну акцију у Авганистану и први пут да је суд утврдио одговорност државе за бомбардовање. Пресуда је првостепена, и министарство одбране Холандије има три месеца да уложи жалбу.

Brazil: Odbačena Bolsonarova žalba

Преузмите андроид апликацију.