Почетна > Свет
Свет

Холандија протерала наводног руског агента

Холандска обавештајна служба саопштила је да је открила наводног руског војног агента који је покушао да искористи лажни идентитет да би се инфилтрирао у Међународни кривични суд (МКС) који истражује оптужбе за ратне злочине у Украјини.
Фото: Pexels/Nikita Belokhonov

Холандска обавештајна служба (АИВД) саопштила је да јуче ухватила на аеродрому, а онда протерала у Бразил, где је под кривичним поступком, руског шпијуна који је хтео да се инфилтрира као стажиста у Међународни кривични суд.

Како се наводи, протеран је наводно бразилски држављанин Виктор Мулер Фереира (1989), а заправо агент руске-војне обавештајне службе (ГРУ) Сергеј Владимирович Черкасов (1985).

Он је имао припремљену разрађену причу која датира годинама уназад, како би као бразилски држављанин покусао у априлу да уђе у Холандију на стажирање у МКС-у у Хагу, рекао је Ројтерсу директор Холандске обавештајне агенције Ерик Акербум.

Холандска агенција је саопштила да је применила неуобичајну праксу објављивања детаљних информација о случају како би разоткрила рад руске обавештајне службе и претњу другим међународним институцијама.

Она је дистрибуирала документ на четири странице у којем је наведена измишљена животна прича Черсакова, којом је конструисан лажни идентитет у циљу прикривања његових веза са Русијом генерално, а посебно са ГРУ, наводи Ројтерс.

Акербум је нагласио да је у питању била „дугорочна, вишегодишња операција ГРУ која је коштала много времена, енергије и новца“.

„То нам јасно показује шта Руси смерају, покушавају да обезбеде незаконит приступ информацијама у оквиру МКС-а. Ми ово класификујемо као претњу на високом нивоу“, додао је холандски безбедносни званичник.

Бразилска федерална полиција саопштила је да је Черкасов приведен и да је против њега покренут кривични поступак због коришћења лажних докумената.

Наведено је да је Черкасов ушао у Бразил 2010. године и да је преузео лажни идентитет Бразилца чији су родитељи умрли.

Као Бразилац, живео је у Ирској и Сједињеним Државама неколико година, да би се вратио у Бразил да припреми пресељење у Холандију,наводи се у полицијском саопштењу,

Међународни кривични суд са седиштем у Хагу, отворио је истрагу о Украјини само дан након што је Русија послала своје трупе 24. фебруара, а он је надлежан за вођење кривичног поступка у вези са међународним кривичним делима геноцида, кривичним делима против човечности, ратним злочинима и кривичним делом агресије.

Холанђани су протерали више од 20 руских држављана оптужених за шпијунажу последњих година, наводи Ројтерс.

Kina porinula treći nosač aviona iz sopstvene proizvodnje

Преузмите андроид апликацију.