Почетна > Свет
Свет

Холандија: Четвртина младих има прекомерну тежину, од тога седам одсто гојазно

Четвртина младих у Холандији има прекомерну тежину, укључујући седам одсто оних који имају озбиљне проблеме са тежином, односно са гојазношћу, известио је данас Статистички завод Холандије (ЦБС).
Фото: Танјуг/AP Photo/Patrick Sison

Проценат деце и младих у Холандији са прекомерном тежином повећао се у последњој деценији.

У Холандији је у 2014. години 15 одсто деце и младих узраста од две до 25 година имало вишак килограма, а прошле године тај проценат се повећао на 17 одсто.

Међу младима између 18 и 25 година, проценат се повећао са 21 одсто у 2014. на 25 одсто у 2022. години.

Проценат деце и младих испод 18 година са гојазношћу остао је исти.

Истраживање је показало да порекло и ниво образовања родитеља играју важну улогу у томе да ли деца имају вишак килограма.

Гојазност је три пута већа код деце узраста од две до 12 година чији родитељи имају само предстручно образовање него код деце чији су родитељи завршили више стручно или високо образовање.

Проблеми са тежином су такође чешћи код деце са најмање једним гојазним родитељем.

Такође, деца и млади са коренима изван Европе имају већу вероватноћу да ће имати прекомерну тежину него њихови вршњаци са холандским коренима, и у тим групама прекомерна тежина је заступљена са 24 односно 15 одсто, саопштио је ЦБС.

Према подацима тог завода, велики проценат деце и младих са прекомерном тежином премало вежба, односно само 29 одсто тинејџера са прекомерном тежином испуњава смернице за вежбање Здравственог савета.

Завод за статистику није пронашао да постоје значајне разлике међу половима када је у питању вишак килограма, пренео је НЛ Тајмс.

Vlasti Belgorodske oblasti demantuju vesti o prodoru vojske Ukrajine preko granice

Преузмите андроид апликацију.