Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Хлеб вам је као камен? За 15 минута може бити као нов

Једноставан, а ефикасан начин како да устајалој векни хлеба удахнете нови живот.
Фото: Pexels/fmaderebner

Свакоме од нас се бар једном догодило да је купио хлеб и сплетом околности заборавио на њега, да би затим открио да се векна хлеба претворила у камен којим би се могло лагано чак нешто и разбити.

Наравно, постоји пуно јела које можете да припремите од старог хлеба, али, када је реч о целој окамењеној векни, сечење хлеба постаје прави проблем. Ако своју векну нисте још ни начели, па чак и тада, постоји једноставан начин како да у њу удахнете нови живот, а све што ће вам бити потребно су рерна и вода.

Пре него почнете с оживљавањем своје тужне векне хлеба, добро је прегледајте да не би испало да је хлеб захватила буђ. У том случају нема повратка, једино што можете учинити јесте да баците хлеб у смеће јер то што је само на једном делу видљива буђ не значи да се она већ није проширила. Ако нема буђи, него је хлеб само тврд, можете наставити с поступком.

Загрејте рерну на 150°С. Температура не би требало да буде виша од тога, како не бисте додатно исушили хлеб. Затим узмите векну и ставите је под славину и пустите да вода покваси целу спољашњост хлеба.

Што је хлеб тврђи, то ће вам бити потребно више воде, што значи да само мало тврђи хлеб можете једноставно попрскати или премазати водом, док онај заиста тврди потопите. У случају да сте начели векну, немојте ту отворену страну поквасити како не бисте нарушили квалитет самог хлеба.

Мокри хлеб ставите директно на решетку у рерни, нема потребе за лимом за печење. Наместите тајмер да одбројава пет минута, а након што одзвони, проверите свој хлеб. У зависности од његове величине и тога колико се стврднуо, можда ће бити потребно да у рерни буде до 15 минута.

Свакако га повремено проверавајте – желите да његова унутрашњост даје утисак мекоће и еластичности, а да кора лагано хрска и крцка. Једном када сте задовољни, извадите свој хлеб из рерне и он је спреман за употребу. Ако га нећете одмах користити, најбоље би било да га целог насечете, па кришке спремите у замрзивач те им тако одржите свежину.

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке