Претходна два дана била су кључна за воћарску производњу, јер су хладна јутра са температурама у минусу озбиљно припретила да умање род, код појединих воћних врста и до 80 одсто, поручују стручњаци.

У последњих 10 година долази до значајног измрзавања воћа, јер су током јануара и фебруара температуре изнад просека за ово доба године, што доводи до ранијег цветања воћа, поручује стручњак за воћарство проф. др зоран кесеровић.
Процена професора Кесеровића је да ће од последица измрзавања род воћа у Србији бити до милион тона, што је око 200.000 тона мање него у просеку.
Оно што може допринети спречавању измрзавања јесте паљење бала, третирање одређеним хемијским материјама, убацивање топлог ваздуха у воћњаке или употреба анти фрост система.
Узевши у обзир све наведено, сигурно јесте да ће цена воћа ове године засигурно бити већа, што ће обрадовати оне воћаре који су успели да сачувају род.
Repertoar bioskopa „Cineplexx“ Novi Sad od 10. do 16. aprila
Преузмите андроид апликацију.