Почетна > Свет
Свет

Хирошима и Нагасаки: 77 година од када је човечанство поражено

Напади атомским бомбама на Хирошиму и Нагасаки десила су се 6. и 9. августа 1945. године, те се ових дана обележава 77 година од тог стравичног чина. Тај напад био је директан повод за капитулацију Јапана неколико дана касније, 15. августа 1945. године, чиме је завршен Други светски рат.
Фото: Wikimedia Commons/Narampanawe

Први пут у свету, када су ратови у питању, била је искориштена атомска бомба, те после тог догађаја ова два града су представљали важан симбол у борби за свет без атомског оружја.

Фото: Wikimedia Commos/U.S. Navy Public Affairs Resources Website

САД су, бацивши две атомске бомбе на два поменута града, у распону од неколико дана директно убили око 130 хиљада људи, а не може се израчунати број оболелих чије су директне последице радијације биле тешке и опасне болести, попут рака. Иако су САД оправдавале тај ужасан чин тиме да би приликом на инвазију Јапана погинуло и више људи, поготово америчких војника, чињеница је да је Јапан свакако био пред капитулацијом и поразом, те никада није морало да дође до бомбардовања. У историји се више пута након тог нељудског чина, САД правдала да је све своје ратне “операције” морала извршити, као што је, нешто слично, извшила у Панами, Либији, Ираку, Југославији, Авганистану, Судану…

У јеку тренутне руско-украјинске кризе и рата у Украјини, где САД очигледно ратује са Русијом преко Украјине, методом до последњег Украјинца, све се више прича о томе да ли свету прети нови нуклеарни рат.

Иако се у последње две године смањио број нуклеарних бојевих глава, чин је који свакако треба поздравити; видимо да неке земље и даље убрзано развијају свој нуклеарни програм.

Многе земље су се обавезале да неће никада посегнути за овим смртоносним оружјем јер би то врло лако довело до краја света.

У ишчекивању смањења напетих односа међу нуклеарним силама, увек треба да се сећамо Хирошиме и Нагасакија и да схватимо да претња нуклеарним оружјем никако не могу бити без последица.

Tajvan detektovao 66 kineskih aviona i 14 kineskih brodova

Преузмите андроид апликацију.