Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Хиљаду Новосађана добровољно у пројекту провере ефикасности вакцине

На вакциналним пунктовима у Новом Саду, Београду, Нишу и Крагујевцу, спроводи се студија праћења ефикасности „Синофарм“ вакцине, у коју могу да се укључе сви грађани који желе да приме прву, другу или трећу дозу те кинеске вакцине.
Фото: Pixabay/ronstik

Ниво антитела код испитаника ће се проверавати периодично и бесплатно наредних годину дана, након чега ће бити саопштени коначни резултати пројекта.

Гордана Бероња из Новог Сада, у студију се укључила пре месец дана, када је примила трећу дозу ове вакцине. Досадашњи серолошки резултати показују да није развила антитела, али је то није обесхрабрило, с обзиром на то да се до сада није инфицирала коронавирусом.

„Вакцину сам примила, све три дозе, тако да ово ћемо сада видети после два месеца, каква ће бити реакција на трећу вакцину“, каже Гордана.

Она је једна од око хиљаду суграђана различите старосне доби, који су, до сада, добровољно пристали да буду део пројекта праћења ефикасности вакцине „синофарм“, који се, од краја септембра, спроводи у Дому здравља „Нови Сад“.

„То је студија коју ради Институт за јавно здравље Србије Батут, у сарадњи и уз дозволу Министарства. То је међудржавна сарадња Републике Србије и Републике Кине“, истиче Ненад Вукас, координатор вакцинације у ДЗ „Нови Сад“.

„Пре самог процеса вакцинације је вађење крви, вакцинише се, и грађани после наредних на месец дана, три месеца, шест и годину дана се позива да се извади крв и да се види ниво антитела“ објашњава Вукас ток студије.

Испитивање ће трајати годину дана, након чега ће бити познати резултати о ефикасности вакцине, каже он и истиче да у пројекту, за сада, не могу да учествују они који су већ примили трећу дозу вакцине.

Он је позвао све грађане који периодично, бесплатно желе да провере ниво антитела након примљене кинеске вакцине, да се јаве у Дом здравља на Новом насељу.


Prva nedelja Kovid propusnica u Novom Sadu – samo jedan prekršaj

Преузмите андроид апликацију.