Почетна > Србија
Србија

Хиљаду јавних бицикала у Београду до краја године

Београд ће ове године добити јавне бицикле као многи други развијени градови света, рекао је Горан Весић, заменик градоначелника Београда и потврдио да је компанија „Хелбиз“ изабрана као први и ексклузивни управљач система јавних бицикала у Београду на период од 15 година на јавном тендеру који је расписао град Београд.
јавних
Фото: Pexels/Jess Loiterton

,,Када новоизабрана Скупштина града потврди овај уговор на улицама нашег града наћи ће се хиљаду јавних бицикала, које ће грађани моћи да узму на 150 станица за јавне бицикле. Највише станица за јавне бицикле, чак 47, биће постављено у Новом Београду. Потом следе Стари град 20 станица, Палилула 18, Звездара 13, Врачар 12, Савски венац 15, Вождовац 15, Чукарица 3 и Земун 7 станица“, објаснио је Весић.

Америчка компанија „Хелбиз“, основана 2015. године у Њујорку, нуди разнолику флоту возила укључујући електричне бицикле, електричне скутере, електричне тротинете у 40 градова САД, Европе, као и у Сингапуру.

,,Зелена агенда“ један од кључних приоритета Београда.

Град Београд је 30. децембра прошле године објавио јавну набавку којом тражи партнера за систем јавних бицикала и то кроз концесију на 15 година, чија је вредност око пет милиона евра.

,,Град Београд планира да у наредне четири године изгради око 500 километара нових бициклистичких стаза, како би се обезбедила неопходна инфраструктура за коришћење бицикала“, поручио је Весић.

Šest razloga zbog kojih ćete rado voziti bicikl u Novom Sadu

 

Преузмите андроид апликацију.