Почетна > Свет
Свет

Хиљаде присталица Мусолинија марширало до његове крипте

Више хиљада присталица фашизма, обучених у црно, данас је скандирало и певало у част бившег италијанског диктатора Бенита Мусолинија док су шетали до његове крипте у Предапију како би обележили 100 година од Мусолинијевог марша на Рим и државног удара, који је довео до дводеценијске фашистичке владавине.
Фото: Танјуг/AP Photo/Luca Bruno

Ове године окупило се између 2.000 и 4.000 Мусолинијевих присталица, више него претходних година, које су прошетале до гробља у Предапију.

Организатори су упозорили учеснике, који су стигли из Рима, Белгије и САД, да не користе „римски поздрав“ који су употребљавали фашисти, и да им, у случају да то учине, прети кривично гоњење.

Поједини ипак нису одолели када се гомила зауставила испред гробља где је Мусолини сахрањен како би се помолила и где су их поздравиле његове праунуке.

Када су стигли до гробља, чекали су у реду како би ушли у Мусолиниеву крипту.

Сви су добили по меморијску картицу, коју су потписале Мусолинијеве праунуке и фотографију фашистичког диктатора на којој руку, с навученом кожном рукавицом, држи високо у ваздуху у знак „римског поздрава“.

На картици је написано: „Историја ће доказати да сам у праву“, преноси АП.

Противници фашизма марширали су у петак у Предапију како би обележили годишњицу ослобођења града и спречили фашисте да шетају поводом годишњице Мусолинијевог марша на Рим.

Црнокошуљаши су 28. октобра 1922 ушли у Рим и започели пуч који је кулминирао два дана касније када је италијански краљ дао Мусолинију мандат за формирање владе.

Zaharova: Režim Zelenskog sabotirao sporazum o žitu

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке