Почетна > Србија
Србија

Хил: За Србију отворен пут за Запад, избор на грађанима

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је да за грађане Србије постоји отворен пут за Запад уз оцену да је то пут којим Србија, уз све тешкоће, треба да иде, а да је на српским грађанима да направе избор.
србија
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

„Грађани Србије не стоје испред два пута са знацима – један за Исток, други за Запад. Пут за Исток је затворен на дуже време и мораће да се раде поправке. Али постоји отворен пут за Запад, то је пут којим Србија. Уз све тешкоће, треба да иде“, рекао је Хил.

Амерички амбасадор је навео да са председником Србије Александром Вучићем има редовне састанке. На којима, како каже, разговарају о темама које их обојицу брину.

Како каже, са председником Вучићем је дискутовао о ситуацији у Украјини, односно руској агресији на Украјину. Ситуацији у региону и подршци америчке администрације регионалној сарадњи, као што је иницијатива „Отворени Балкан“.

“Не слажемо се по свим питањима, али свакако ћемо наставити да разговарамо. Мислим да је веома важно што имамо прилику да суочимо ставове о многим питањима“, рекао је Хил у интервјуу за Данас.

Када је реч о европском путу Србије, Хил истиче да би волео да све иде брже. Да поглавља у преговорима о чланству буду брже отварана уз оцену да је ЕУ учинила пуно за Европу и Србију, пре свега у инфраструктурним пројектима.

Хил је констатовао да постоји и отпор према ширењу ЕУ, можда не толико у владама већ у јавности. Зато на Западном Балкану треба још више радити на регионалним интеграцијама.

Abazović: Srbija i Crna Gora ulaze u novu eru odnosa, više koraka napred

 

Преузмите андроид апликацију.