Почетна > Србија
Србија

Хил: Већа могућност за напредак него за конфликт 1. септембра

 Амбасадор САД изјавио је одговарајући на питања грађана, да представници Београда и Приштине, који имају прилично добре посреднике из ЕУ у дијалогу морају више да ураде у решавању спорних питања, и додао да искрено мисли да постоји већа могућност за стварни прогрес у дијалогу него за нови конфликт 1. септембра.
Фото: Танјуг/ Милош Милојевић

Хил је то рекао одговарајаћу на једно од скоро 400 питања и коментара на Твитеру и Фејсбуку које су му поставили грађани, а које је гласило да ли постоји могућност да дође до новог конфликта на административној линији 1. септембра (због споразума око таблица), ако је одговор да, како се амбасада припрема за такав сценарио.

„Искрено мислим да постоји већа могућност за стварни прогрес у дијалогу него за проблеме. Очигледно је да Београд и Приштина треба да учине више у решавању спорних питања, имају прилично добре посреднике из ЕУ, медијаторе, а и САД су веома активне“, одговорио је амбсадор Хил који је пре три дана покренуо нову иницијативу и позвао грађане да директно комуницирају са њим и поставе му питања на ФБ и Твитеру.

На питање зашто САД подржавају територијални интегиритет Украјине, али не и Србије, каже да разуме онога ко је то питање поставио и зашто пита али, додаје, да је важно разумети да је ситуација у Украјини потпуно другачија.

„На крају крајева, реч је о суседу који је напао Украјину, њене цивиле и наставља да бомбардује њене градове. Украјина је заиста морала да се бори против тог апосолутно злонамерног напада Русије и који и траје и данас“,навео је Хил и додао да би зато био веома опрезан када би поредио ситуацију у Украјину са оном од пре неколико деценија.

На подсећање једног од грађана да је Србија једина земља у Европи која не уводи санкције Русији, да без обзира на то има подршку САД, и питање да ли ће такав донос остати у будућности амбасадор наглашава да је важно да САД и Србија покушају да раде заједно на важним питањима.

„Србија има другачиј став од европских партнера, али мислим да је важно да се концентришемо на ствари око којих се слажемо и да заједно покушамо да идемо напред“, рекао је Хил.

Амбасадор упитан да ли ће одговорити на сва питања, и ако неће како ће правити селекцију, каже – „па, биће мало тешко, јер смо добили много питања за неколико дана“.

Аташе за штампу америчке амбасаде Метју Андервуд рекао је Танјугу у уторак да ће амбасадор Хил одговарати на питања која му грађани буду постављали у наредних неколико дана на Твитеру и Фејсбуку.

„Ако вас занимају односи САД и Србије, сарадња и заједничка будућност, поставите питање у коментару или користеци хештег #SADznate и ускоро вас очекује одговор од амбасадора Хила”.

Међу првим питањима, а већина их се односила на КиМ, однос САД према Србији, поређење са Украјином, НАТО бомбардовање, била је молба амбасадору да помогне да Новак Ћоковић заигра на УС Опену.

Нека од питања су се односила на владавину права, права узбуњивача, укидање виза, када доалзи Бургер кинг…

Vučić: Nećemo se odreći svog prava i sporazuma

Преузмите андроид апликацију.