Почетна > Србија
Србија

Хил: Све бољи односи САД и Србије, желимо Србију у ЕУ

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је данас да су односи Србије и САД све бољи, како билатерални, тако и трговински, као и да су америчке инвестиције у Србији вредне 4,5 миилијарди долара.
Фото: Wikimedia Commons/Chatham House

Хил је за К1 телевизију рекао и да САД апсолутно подржавају Србију на евопском путу и да желе да Србија постане члан ЕУ.

“Много је напретка у екомномским односима и то је важно. Један од главних елемената које ту имамо је Америчка привредна комора. Овде имамо велике инвестиције. Велике америчке компаније одлучиле су да инвестирају не само у Србију, већ и њену будућност и њену следећу генерацију. Инвестиције су 4,5 милијарди долара и то је озбиљан новац”, рекао је Хил.

Додао је да се из Србије много извози у САД и констатовао да географски јесмо удаљени, али да је трговинску размена у порасту.

Што се тиче америчких инвестиција, Хил истиче да је Европа одлично тржиште и да, ако хоћете да будете успешни на том тржишту, морате да водите рачуна где ће бити производња и да будете стратешки позиционирани.

Хил каже да је уверен да су многи одлучили да та производња буде управо у Србији, а посебно је импресиониран младом генерацијом у нашој земљи.

“Многи од њих долазе са техничких факултета. Имате успешне универзитете, не само у Београду, већ и у Нишу. Сада ћу ићи у Крагујевац, за који чујем да има успешан Универзитет. Оно што чини интересантним да овде улажемо јесте што Србија води рачуна о младој генерацији и труди се да се осећају сигурним овде, да могу да остану и имају посао”, рекао је амерички амбасадор.

Додаје да, иако је Србија добро место за инвестиције, постоје изазови, као што су, како је рекао, остаци прошлости, односи са Москвом, изазови као што је Косово.

Такође, Хил истиче да САД желе да виде Србију у ЕУ.

“За нас је важно да Србија постане чланица ЕУ, што ми апслолутно подржавамо, јер ЕУ она представља групу можда наших најбољих пријатеља на свету. Стало нам је да Србија постане део ЕУ и да наши односи не буду само билатерано добри, већ да буде и део ЕУ”, закључио је Хил.

Додаје да САД подржавају и иницијативу регионалног повезивања Отворени Балкан.

“Оно што је потребно овом региону је још дубља регионална интеграција, јер ако сте компанија која са стране гледа где ће да стави своје производне погоне, она гледа да то не буде тржиште само једне земље, већ да ту буде више земаља. Тако да су иницијативе попут Отвореног Балкана апсолутно одличне иницијативе”, поручио је амерички амбасадор.

Сем тога, додаје, ту постоји још једна димензија, а то је да су ту идеју подржали председник Александар Вучић, али и премијер Албаније Еди Рама.

“Ако се освнете на историју видећете да сте мало када имали тако добре односе Београда и Тиране, као данас. То повезујем управо са том иницијативом. Подржавамо такве иницијативе, желимо да помогнемо људима да помогну сами себи, али то мора бити нешто што потиче из овог региона”, закључио је Хил.

Он је поручио да жели да буде део процеса побољшања односа Србије и САД.

“Вештина на коју сам највише поносан јесте што сам ту да саслушам људе и да покушам да разумем њихове ставове. Много се разликујемо, али оно што могу да гарантујем је да ме занима шта људи кажу и њихови разлози”, поручио је Хил.

SAD održale sastanke sa diplomatama iz 40 država zbog kineskog balona

Преузмите андроид апликацију.