Почетна > Србија
Србија

Хил: Србија у Брисел дошла спремна да преговара, Приштина није

 Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил изјавио је да је Србија направила велику ствар што је дошла у Брисел спремна да преговара и што је урадила свој домаћи задатак, додајући да мисли да приштинска страна није била спремна за конкретан разговор.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

„Мислим да је српска страна покушала да буде флексибилна, да пронађе решења, а овај јутрошњи разговор (са Вучићем) то ми је и потврдио“, рекао је Хил синоћ у интервјуу за N1 на питање да прокоментарише састанак који је имао са председником Србије Александром Вучићем о ситуацији на КиМ.

Додао је да је „очигледно“ да резултати преговора у Бриселу представљају разочарање, али је изразио наду да ће се процес наставити, на шта, како наводи, указује и долазак представника ЕУ и САД, Мирослава Лајчака и Габријела Ескобара у регион.

Упитан шта је „пошло наопако“ приликом последњег сусрета Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Бриселу, рекао је да је српска страна „била на свом месту, знала је о чему треба да разговара, знала је шта је важно“.

„Али мислим да друга страна, нажалост, није била спремна за конкретан разговор“, казао је амбасадор.

За решавање ових проблема, како је рекао Хил, неопходно је да разговарате о конкретним стварима, али те ствари такође морате ставити у шири контекст, а шири контекст је питање српске заједнице и начина на који ће она живети у будућности.

„То је за мене кључно, српска заједница на Косову се мора осећати као код куће и бити безбедна. Зато се улажу одређени напори да се о томе разговара, а мислим да ће се тако и наставити“, рекао је.

Хил је изразио наду да ће се кренути у решавање ширих и важнијих проблема за будућност Косова, а нарочито српске заједнице, као и да ће се постићи решење за „веома опасне хитне проблеме“.

Подсећајући да је био ангажован и током преговора у Рамбујеу, Хил је навео да је „просто невероватно“ да је после 23 године наишао на много сличниих проблема када се вратио у регион.

На питање да ли мисли да би људи на северу живели боље да имају Заједницу српских општина, каже да је чврсто убеђен да се будућност српске заједнице може осигурати стварањем неке врсте механизма, као и да у остатку Европе постоје различити модели за то.

„Тако да мислим да би требало смислити неку врсту заједничког аранжмана за српску заједницу, нешто што ће одговарати свима“, рекао је.

Упитан да прокоментарише изјаву председника Вучића да је Курти тражио да се опет преговара о свему, изразио је наду да Курти није тако мислио.

„Мислим да жели све да види и све да разуме, као и да се упозна с детаљима. Искрено се надам да је мислио нешто налик томе, а не да је имао на уму, како ви ти кажете, поновно преговарање о свему. Јер, опет, преговори значе договор обеју страна, а не само једне“, рекао је.

Упитан да прокоментарише посету министра Александра Вулина Москви, Хил је рекао да он то не разуме и да је то прилично збуњујуће.

„Ја не разумем шта је он тамо покушавао да постигне. А, искрено, можда ни он не разуме“, казао је амбасадор Хил, како преноси N1.

Vučić: Sadržajan razgovor sa Hilom, ponovio sam poziciju Srbije

Преузмите андроид апликацију.