Почетна > Србија
Србија

Хил: Србија сама треба да одлучи какви јој стандарди требају

Проблеме Србије треба да решавају Срби, јер Србија сама треба да одлучи какви јој стандарди требају, изјавио је амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил.
Фото: Танјуг/Владимир Спорчић

Сви морамо да будемо пажљивији да не задајемо неке стандарде Србији и онда да јој претимо уколико не успе да се укалупи у њих, рекао је Хил у интервјуу за „Недељник“.

Он је рекао да САД и Србија имају довољно заједничке прошлости да се то може назвати дугорочним односом, да у будућности морају да ураде много више него што су у прошлости али да ће морати да превазиђу неке елементе из прошлости и пронађу шта је то што желе да раде у будућности.

Навео је то одговарајући на питање да ли је могуће стратешко партнерство Србије и САД чију је могућност раније најавио и додао да Срби не желе да им се каже шта да раде, те да му се чини да су Срби и Американци од тога направили уметност, јер ни они не воле да им се говори шта да раде.

Говорећи о убрзаној дипломатској активности последњих недеља на решавању питања Косова и Метохије и како би се то могло завршити, Хил је рекао да нам је потребно разумевање да ће сви народи Балкана и Европе живети једни с другима још веома дуго.

“ А када живите са неким, морате да направите аранжмане који смањују тензије и омогућавају људима да наставе своје животе. Бринем да због тих тензија многи људи не схватају да је неопходно смирити се“, рекао је амбасадор Хил.

Додао је да на овим просторима има много историје, да је историју важно испоштовати, али да се не сме бити њен затвореник.

„Ценим да ће се све решити тако што ће неко добити нешто, а неко нешто друго“, истакао је он уз констатацију да га не занима да заузима стране и да иако његова земља има другачији став око Косова у односу на званични Београд, то је не спречава да сарађује и са владама у Београду и Приштини.
Оценио је да није ни у чијем интересу да се настави живети са тензијама.

Хил је истакао да му се свиђа иницијатива Отворени Балкан, јер омогућава боље упознавање народа међу државама и додао да сматра да никада у историји није било толико позитивних интеракција Албанаца из Албаније и Срба из Србије.

„То је процес у којем бизниси могу да захвате шире тржиште, али и којим се решава клаустрофобија. Ја не подносим чекање у колонама аутомобила, а ако ће овај процес смањити те гужве, онда га треба подржати“, рекао је Хил.

Истакао је да је то одлична иницијатива и да је сјајно видети премијера Албаније и председника Србије како разговарају о решавању проблема који су значајни за грађане.

Вучић у Давосу са лидерима у региону на панелу Дипломатски дијалог на Западни Балкан

Преузмите андроид апликацију.