Почетна > Србија
Србија

Хил: САД инсистирају да се формира ЗСО

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил изјавио је данас да се САД апсолутно залажу за потпуно спровођење онога што је договорено Бриселским споразумом, укључујући и формирање Заједнице српких општина(ЗСО).
Фото: Танјуг/AP Photo/Дарко Војновић

„Ми заиста инсистирамо да оно што је договорено мора да се спроведе, значи говоримо о оригиналном Бриселском споразуму. Не кажем да француско-немачки споразум није у раскораку са Бриселским споразумом. Они су свакако повезани. Концепт да претходни споразум мора да буде спроведен, део је француско-немачког споразума“, рекао је Хил гостујући на телевизији К1.

На питање о Вашингтонском споразуму, Хил је одговорио да не жели да га заобиђе и да је он био важан, јер је био посвећен привреди да би се обезбедило да Београд и Приштина могу да реше нека питања која дирекно утичу на живот људи на терену.

Ствар је у томе, истакао је Хил, да се спроведу решења која су већ договорена Бриселским споразумом.

„Мислим да се треба вратити на оно основно питање, а то је будућност српске заједнице на Косову. Они тамо живе вековима и морају знати каква им је будућност. Тако да је фундаментално питање да се позабавимо оним што потиче из оригиналног Бриселског споразума, а то је ЗСО. То апсолутно мора да се спроведе, уколико очекујемо да неко у будуће споразуме има поверење“, поручио је амерички амбасадор.

Што се тиче рокова за формирање ЗСО и спровођења француско-немачког споразума, Хил сматра да су рокови који се спомињу у медијима разумни и реални, те да би ЗСО могла да се формира до лета, а француски-немачки предлог да се спроведе до краја године.

„Мислим да људи морају свакодневно да раде на томе да дођу до решења. Мислим да је реално предложити да се то деси ове године, зато мислим да је ова година значајна, мислим да је предлог позитиван и да може да се спроведе“, поручио је Хил.

Он је истакао да САД апслолутно подржавају оно што су Европљани урадили, посебно француско-немачки предлог.

„Причамо о решењу за Србију, Балкан и Европу. САД имају дугорочне интересе на континенту и у овом региону. Мислим да оно што треба да радимо јсте да причамо са Европљанима о томе“, рекао је Хил.

Наглашава да је важно је да се ствари смире, да се не стварају тензије и да се не пружа прилика људима који желе да их стварају изговор за то.

„Ја 20 година нисам био овде, али био сам на другим местима, између осталих и у Северној Кореји. Тако да, ако сте разочарани стањем у Србији, погледајте Северну Кореју, па ћете видети да стање на Балкану није тако лоше“, поручио је Хил.

Додаје да му је јасно да је оно што брине људе у Србији ко ће гарантовати потписане споразуме, јер је Бриселски споразум потписан 2013, а није спроведе и прошло је толико времена.

„Ми желимо да будемо део процеса и гаранција за поровођење исхода његовог договора. Ако желите да инвестирате у било коју земљу, желите да то буде на сигурном месту и да нећете имати политчких проблема. Тако да је све то део једног великог проблема“, закључио је амерички амбасадор у Србији.

Vesić: Samo Vučić može da se izbori za KiM u Srbiji i za razvoj zemlje

Преузмите андроид апликацију.