Почетна > Србија
Србија

Хероји Бањске ушли у песме! Неустрашиви чувари српских огњишта неће бити заборављени!

Њихова херојска смрт јасно разоткрива непријатеље који стоје иза овог насиља, али и инспирише читав српски народ да уједињено корача напред ка правди, слободи и миру.
Фото: Танјуг/AP Photo/Visar Kryeziu
Трагедија која се одиграла у Бањској оставила је дубок ожиљак на срцу српског народа на Космету. Наши сународници су, бранећи своје права и огњишта од насиља Аљбина Куртија и његових следбеника, платили највишу цену – дали су своје животе.

Породице жртава и читава нација сада с тугом оплакују своје косовске новомученике, који су страдали недалеко од наше познате светиње – манастира Бањска.

Тужан је био јучерашњи дан
Један брат остао сам.
Једна мајка целу ноћ није спавала,
Јер се свом сину надала.
И Бог је ноћас пустио сузу,
Небо се отворило,
Ко зна где се наш војник
од кише склонио.

Док је мајка тихо говорила:

„Боже само да не буде рата“,
Мала девојчица је уплакано рекла:
„Ко зна где је мој тата“.
Док ми молимо Бога да нико
не упадне у њихове руке,
Затвореник моли да му скрати муке.
Тужна је ноћ била иза нас,
Наш младић погину млад.
За отаџбину је галву дао,
Још један је јунак на Косову пао.

Зашто нам дирате Светиње,
зар се нимало не плашите Бога.,
Веруј, све ће доћи на своје,
Само веруј у Бога.

Овај тужан догађај неће проћи незапажено. Њихова неустрашива борба за правду и слободу већ је нашла своје место у песмама које ће одзвањати кроз векове, а њихова имена ће се са поштовањем изговарати уз имена претходника, од Милоша Обилића до хероја са Кошара.

На друштвеним мрежама широм Србије и целог света, Срби с тугом али и с поносом исказују поштовање овим новим Обилићима, чуварима вековних огњишта.

Зов предака им није дозволио да слушају плач српске деце

Иако су знали да је против њих вишеструко надмоћнији непријатељ, у овим српским херојима врила је српска јуначка крв, зов предака и Светог кнеза Лазара који поручује: „Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика је сила која ми прети, него по томе колику светињу браним!“

А имали су много тога да бране. Своју децу, породице, пријатеље, вековна огњишта и сваки педаљ српске земље на којој су рођени. Имали су да бране све српске малишане, па и оне на које су исти они припадници Куртијеве „полиције“ који су сада њих убили, пуцали на Бадњи дан.

Наспрам себе, српски јунаци су имали Куртијеве специјалце, осведочене зликовце од којих се многи и данас хвале тиме што су били припадници терористичке тзв. ОВК. Али, главно обележје хероја и јесте да савладају страх и осмехну се смрти у лице. Устали су и јасно поручили Куртију и његовим злочинцима да више неће дозволити малтретирање своје браће и сестара.

Поново су Косметом одјекнуле речи великог владике Петра ИИ Петровића Његоша: „Вук на овцу своје право има ка тиранин на слаба човјека; ал тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветлија!“

И оправдали су своје српско име и презиме. Храбро падајући у борби против надмоћнијег непријатеља, бранећи свој кућни праг и најмилије, ови витезови су заслужили да их се сећамо заувек, баш онако како је и Његош говорио: „Благо ономе ко довијека живи, имао се рашта и родити!“

Србија ће победити

Реакција оних који су од Србије отели најсветији део наше територије и поклонили га онима који знају само да руше манастире и цркве старе вековима, била је очекивана. По ко зна који пут жртве су прогласили злочинцима. Али од њих се друго није ни очекивало. Исти они који су вековима терорисали народе широм света не знају, и не могу да схвате, шта је жеља за слободом.

Шиптарски монструми хладнокрвно коментаришу рањавање „И ако умре, ништа“

На хитној конференцији поводом сукоба у Бањској председник Србије Александар Вучић говорио је о монструозном понашању Куртијевих специјалаца. Он је том приликом информисао јавност о шокантном снимку разговора припадника тзв. косовске полиције.

На снимку се чује мушки глас који на албанском језику говори: „Адем, Адем не брини“. Ове речи упућене су у контексту разговора о Србину који је упуцан у близини манастира Бањска на Косову и Метохији.

Глас на снимку даље неосетљиво коментарише ситуацију, изражавајући равнодушност према животу рањеног човека: “И ако умре, ништа”. Ове речи одјекују са снимка, подсећајући на озбиљност ситуације и потенцијални етнички мотивисани напад који се догодио на овим просторима.

Не могу они да схвате ни херојство Милоша Обилића, Стевана Синђелића, Милана Тепића, па ни нових косовских витезова који су положили своје младе животе бранећи српску част и свету земљу.

И баш зато што то не могу да схвате, у овој дугој борби су осуђени на пораз, а Србија ће кад-тад, на крају, победити!

Нама, као поносним сународницима див-јунака из Бањске остаје да их не заборавимо и да и својој деци и потомцима преносимо сећање на храбре младиће који су били спремни да жртвују и своје животе како би одбранили свету српску земљу.

Pošta Srbije: Obustavljen rad pošte u Banjskoj zbog upada albanskih terorista

Преузмите андроид апликацију.