Почетна > Србија
Србија

Харценко: Вучић још једном показао конструктивно опредељење

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је косовски „премијер“ Аљбин Курти још једном одбио предлоге ЕУ о стабилизацији ситуације на северу Косова, која је на ивици сукоба, а да је председник Србије Александар Вучић још једном показао конструктивно опредељење.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Харченко у коментару додаје да се неће чудити ако Запад, без обзира на то, настави да понавља тезу о обостраној одговорности Београда и Приштине за повећање тензија и истакао да је то потпуно лажна порука, саопштила је амбасада Русије у Београду.

Харченко је навео да је „безбедносни вакуум“, о којем говори високи представник ЕУ за спољне послове и безбедност Џозеп Борељ, наравно, опасан, али да није могуће разумети зашто шеф дипломатије ЕУ сматра да ни Еулекс ни Кфор не могу да га попуне да би се избегла криза.

„Управо то спада у мандат тих међународних присустава. Сматрам да би Борељ требало да се упозна са њиховим мандатима“, навео је Харченко у саопштењу.

Он оцењује да се чини да Запад намерно оставља „безбедносни вакуум“ да би га попуниле специјалне снаге косовских Албанаца и упозорава да је то пут који води ка сукобу.

Petković: Kurti upropastio pregovore, to je poručila i EU

Преузмите андроид апликацију.