Почетна > Свет
Свет

Ханије: Одговор Хамаса на предлог о прекиду ватре у складу са принципима САД

Лидер палестинске милитантне групе Хамас Исмаил Ханије изјавио је данас да је одговор те групе на предлог плана о прекиду ватре у складу са принципима које је изнео амерички председник САД.
Фото: Танјуг/AP Photo/Vahid Salemi, File

„Хамас и палестинске групе су спремне за свеобухватан договор који укључује прекид ватре, повлачење из Појаса (Газе), реконструкцију онога што је уништено и свеобухватни договор о размени“, рекао је Ханије у телевизијском обраћању, говорећи о размени израелских талаца и палестинских затвореника, преноси Ројтерс.

Бајден је 31. маја изнео израелски план у три фазе које би укључивале преговоре о трајном прекиду ватре у Гази и размени талаца и затвореника у више фаза.

Египат и Катар, који заједно са САД играју улогу посредника у преговорима Хамаса и Израела, саопштили су 11. јуна да су добили одговор од палестинских група на предлог плана, без изношења додатних детаља.

Док је из Израела речено да је Хамас одбио кључне елементе плана који је изнео Бајден, виши заничник Хамаса је рекао за Ројтерс да измене које је тражила група „нису значајне“.

Савет безбедности Уједињених нација усвојио је 10. јуна америчку резолуцију која подржава предлог о прекиду ватре и позива Хамас да прихвати понуду.

IDF uvodi dnevne pauze vojnih aktivnosti radi dotoka humanitarne pomoći u Gazu

Преузмите андроид апликацију.