Почетна > Бизнис
Бизнис

Ханић: Одобрење да кредите Русима враћамо у рубљама је добро за Србију

То што је руска влада одобрила Србији да отплаћује руске кредите у рубљама, према оцени професора Београдске банкарске академије Хасана Ханића, добро је за Србију.
Фото: Pixabay/Romi_Lado

Та могућност нам је, како каже, дата као израз добрих пријатељских односа и имплицира одређене погодности за нашу земљу.

Ханић је за Танјуг изјавио да су Србији у последњих десетак година из Русије одобрени кредити у вредности од око милијарду долара.

„Реч је о кредитима за изградњу и реконструкцију железнице, од којих је први веома висок и износи 800 милиона долара а други вреди око 200 милиона долара. Значајно је то да, иако је уговарано у односу на тржишне услове, редовна каматна стопа је уговорена у износу од 4,0 одсто, а у случају кашњења, то треба нагласити и то је кључно, уговорена је стопа од 6,1 одсто, тако да цена постаје већа за преко 50 одсто“, нагласио је Ханић.

Према његовим речима, с обзиром на тешкоће које су настале у међународном платном промету, посебно око плаћања у доларима због збивања у Украјини, веома је важно што је Србији дата могућност да кредите плаћа у рубљама и да нема застоја, односно да не морамо плаћати тако високе затезне камате.

„У том смислу очекујем да ће наша држава прихватити понуду руске стране и да ћемо прихватити аранжман да наше кредитне обавезе, које су преузете због финансирања изградње и реконструкције железница у Србији, враћамо у одређеном уговореном ритму, без додатних трошкова сервисирања кредита“, истиче саговорник Танјуга.

На питање да ли је неопходно да се потписује још неки документ између двају држава, Ханић каже да се према доступним информацијама може закључити да постоји одређена прелиминарна сагласност и да је припремљен протокол између руске и наше владе, те да он очекује да ће то ускоро бити и потписано.

Руски премијер Михаил Мишустин одобрио је Србији да отплаћује руске кредите у рубљама и како је објављено на званичном порталу правних информација а пре пар дана пренеле РИА новости, наложио потписивање међувладиног споразума у вези са одобрењем да Србија отплати кредите у рубљама.

„Одобрити Нацрт протокола између Владе Руске Федерације и Владе Републике Србије у складу са руско-српским међувладиним споразумима о додели Влади Србије државног извозног кредита, државног финансијског зајма… Сва плаћања у складу са уговорима српска страна врши у корист руске стране у руским рубљама“, наведено је у документу.

Uskoro se ukida plaćanje konverzije za građevinsko zemljište

Преузмите андроид апликацију.