Почетна > Свет
Свет

Хала-ахо: Финска би дугорочно требало да напусти ЕУ

Финска би дугорочно требало да напусти Европску унију, али руски напад на Украјину значи да би европско јединство за сада требало да буде приоритет, изјавио је данас представник крајње десничарске Финске партије Јуси Хала-ахо уочи конгреса партије.
Фото: Wikimediacommons/ Matti Matikainen

Хала-ахо, аутор антиимиграционе политике те партије „Фигзит“, која се залагала за излазак Финске из ЕУ 2019. године, очекује да ће бити номинован током конгреса за кандидата своје партије на председничким изборима заказаним за јануар 2024. године, пренео је Ројтерс.

Истраживања јавног мњења показују да је мало вероватно да ће бивши лидер крајње десничарске партије освојити председничку функцију, али су његови ставови утицајни у оквиру Партије Финаца, која је део десничарске владе која је ступила на дужност у јуну.

Делегати који су се окупили на конференцији која се одржава током викенда, разговарали су о ставу странке о ЕУ у светлу рата у Украјини и савезу са про-ЕУ савезницима.

„Оправдано је да нам је циљ да напустимо ЕУ на дуже стазе“, рекао је Хала-ахо британској агенцији, наводец́и као разлог „демократски дефицит“ у оквиру кога ЕУ ограничава суверенитет држава чланица.

Он је истакао и да би подељена Западна Европа била много слабија у односу на претње тоталитарних земаља.

Финска партија је подржала улазак земље у НАТО ове године.

Ruski MIP osudio teroristički napad na Krimski most, obećao odgovor

 

Преузмите андроид апликацију.